REVISTA PRESEI POLITICE: Liberalii se cearta pe ministerele fantoma   septembrie 23rd, 2010

Foto: 1235.ro

Desi guvernul alternativ al PNL a obtinut votul Delegatiei Permanente a partidului, mai multi lideri l-au criticat pe presedintele Crin Antonescu pentru modul in care a construit varianta de Executiv.

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian s-a plans ca guvernul din umbra nu a fost constituit in urma unor consultari in partid si ca Antonescu nu a propulsat oameni din interior, relateaza Romania Libera.

„Domnule, eu te-am sprijinit si te sprijin si in continuare, dar nu ne mai umili, sa aflam din presa ce se intampla in partid. Nu ne mai umiliti cu modalitatea asta de a lua decizii”, i-ar fi spus Vosganian presedintelui PNL. Antonescu i-ar fi raspuns lui Vosganian, potrivit surselor liberale: „Am luat decizia singur, am luat-o eu”. Si alti lideri liberali, precum Dan Radu Rusanu, Teodor Atanasiu si fostul prim-vicepresedinte Ludovic Orban l-au criticat pe Antonescu pentru faptul ca a preferat sa prezinte public cabinetul alternativ inainte de a se consulta cu partidul, mai sustin sursele citate de Romania Libera.

Gandul consemneaza: presedintele PNL a declarat, miercuri, dupa sedinta Delegatiei Permanente a partidului, ca nu vede niciun impediment in a fi si prim-ministru, si candidat, in 2014, la functia de presedinte al Romaniei. El a adaugat ca nu asteapta ca aceia care nu-i sustin proiectul sa-l paraseasca, intrucat se va lepada el de ei mai intai. Potrivit ziarului, ar fi vorba de anumiti sustinatori ai lui Antonescu de la Congres, precum Varujan Vosganian, Relu Fenechiu sau Dan Radu Rusanu.

Evenimentul zilei relateaza: Dupa cateva ore de contre, Antonescu si-a trecut „cabinetul” de votul PNL. „Cat am fi avut de castigat daca-l puneam pe Fenechiu la Transporturi?”, a fost argumentul liderului liberal. Lasati pe tusa, liberalii care se visau ministri in guvernul din umbra al PNL i-au cerut socoteala lui Crin Antonescu. I-au batut obrazul ca nu i-a pus pe lista si i-a lasat sa munceasca la programul de guvernare pentru altii, comenteaza ziarul.

Adevarul e mult mai transant, titrand: „Crin Antonescu a divortat de greii PNL”. Dan Radu Rusanu, Varujan Vosganian, Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu au criticat guvernul din umbra. Executivul alternativ propus de Crin Antonescu a fost aprobat de Delegatia Permanenta cu 90 de voturi pentru si nu mai putin de 38 impotriva, noteaza ziarul. Presedintele PNL a deschis dezbaterile afirmand ca stie ca exista nemultumiri in partid fata de absenta greilor de pe lista guvernului din umbra. El a invocat preferintele romanilor pentru tehnocrati, dupa cum arata si sondajele de opinie.

„Plasarea unor oameni fara greutate in partid si a unor independenti in guvernul din umbra va demobiliza activul care ar trebui sa se bata pentru victoria in alegeri”, a declarat Ludovic Orban, potrivit ziarului.

Vosganian, care spera sa prinda portofoliul Economiei, ar fi spus, citat de Adevarul: „inteleg ca noi suntem precum crestinii pe care ii sacrifica Nero ca sa obtina popularitate”.

Crin Antonescu, a precizat in debutul lucrarilor Delegatiei Permanente ca membrii PNL care s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu au fost consultati cu privire la componenta Cabinetului alternativ vor putea sa isi exprime un punct de vedere in cadrul dezbaterilor pe aceasta tema, scrie si Jurnalul National.

„Fara indoiala, vom discuta toate aceste lucruri. Cum am mai spus, nu e o decizie usor de luat. Stiam foarte bine ca exista aceste riscuri atunci cand am pornit aceasta actiune. Din punctul meu de vedere, nu este surprinzator. Pasii de reforma adevarata se fac greu in societatea romaneasca, in politica romaneasca, in partidele romanesti. Eu cred, totusi, ca PNL este partidul in care aceste reforme au sansa sa reuseasca” a mai spus liderul PNL.

Potrivit schemei de guvern alternativ, ministrul Finantelor si Economiei va fi Claudiu Doltu, ministrul Educatiei si Cercetarii – Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe – Teodor Melescanu, ministrul Apararii Nationale – general in rezerva Corneliu Dobritoiu, ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei – Mariana Campeanu, ministrul Sanatatii – academician prof. dr. Victor Voicu, ministrul Administratiei si Internelor – Victor Paul Dobre, ministrul Justitiei – Radu Catana, ministrul Infrastructurii Nationale – Eduard Hellvig, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Aurelian Penescu, ministrul Culturii – Mircea Diaconu. Andrei Marga si Claudiu Doltu vor detine si functia de vicepremier, aminteste ziarul. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii