Franta avertizeaza UE ca puterea militara a Chinei si a Statelor Unite creste necontrolat   septembrie 24th, 2010

armyrecognition.com

Ministrul francez al Apararii, Herve Morin, i-a prevenit pe partenerii europeni ai Hexagonului ca daca reducerile bugetelor militare ale tarilor Uniunii Europene se vor mentine in ritmul actual, Europa risca sa se transforme intr-un „protectorat” sau si mai rau, intr-un „dominion sino-american”, informeaza Le Monde.

„Tarile europene au renuntat, in marea lor majoritate, sa mai considere ca factorul material poate avea o anumita greutate atunci cand este vorba sa se decida cursul unor evenimente in lumea de astazi”, a declarat seful armatei franceze cu ocazia unei intruniri cu cei 26 de omologi ai sai la Gand, in nordul Belgiei, consacrata studiului capacitatilor materiale ale statelor membre.

„Dupa parerea mea, in ritmul actual, Europa va cobori de la statutul de superputere la situatia de nedorit de dominion, un fel de colonie a SUA si a Chinei”, a precizat membrul cabinetului de la Paris. „In timp ce toata lumea se reinarmeaza, bugetele militare ale europenilor, deja la un nivel destul de jos, s-au vazut micsorate si mai mult din cauza crizei economice pe care o traversam. Aici nu este vorba de matematica in sensul sau strict, ci de ceea ce se numeste matematica politica”,  a mai spus el, sugerand ca este vorba, pana la urma, si de o problema de vointa. Morin a cerut tarilor europene sa faca, fara intarziere, o analiza severa asupra obiectivelor acestora de aparare.

Ministrul belgian al Apararii, Pieter de Crem, a anuntat ca va propune o serie de masuri statelor membre, in timp ce Polonia s-a aratat, la randul ei, favorabila ideii de cooperare militara inter-europeana permanenta. In context, reprezentantul polonez la intrunire, Bogdan Klich, a exprimat nemultumirea Varsoviei in ceea ce priveste aplicarea intelegerilor militare care decurg din Tratatul de la Lisabona.  (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii