Reuters: CCR va respinge probabil Legea pensiilor   septembrie 24th, 2010

Foto: mediafax.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei va respinge, probabil, legea pensiilor, ceea ce ar putea forta Guvernul sa creasca din nou taxele pentru a mentine acordul cu de 20 de miliarde de euro cu FMI, comenteaza Reuters intr-o analiza a situatiei politico-economica din Romania.
Analiistii chestionati de Reuters sustin ca judecatorii Curtii Constitutionale au puterea de a rasturna legi si tratate internationale si de a ratifica alegerile parlamentare si prezidentiale.
Reuters face o analiza a componentei CCR, amintind ca trei dintre cei noua judecatori ai Curtii sunt numiti de Presedintie si de conducerile Senatului si Camerei Deputatilor. Patru membrii ai CCR au fost numiti la propunerea partidelor din opozitie, iar alti patru sunt vazuti ca avand legaturi cu PDL. Astfel, conform Reuters, verdictul Curtii Constitutionale este pe muchie de cutit si poate depinde de cel al judecatorului Valentin-Zoltan Puskas, fost membru al UDMR, formatiune care face parte din coalitia de la guvernare.

Reuters mai aminteste ca, in iunie, Curtea Constitutionala a respins propunerea prin care pensiile ar fi fost micsorate cu 15%, fapt ce a dus la cresterea TVA-ului cu cinci procente. Respingerea Legii pensiilor ar putea genera, in viziunea analistilor Reuters, probleme similare, fluctuatii ale leului si neincrederea investitorilor in economia Romaniei.  (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii