Sejur la Cernobal, o vacanta iesita din tipare   septembrie 25th, 2010

Greenpeace estimeaza 100.000 de victine ale exploziei de la Cernobal (foto: scienceline.ro)

O destinatie de vacanta mai putin obisnuita. Cernobalul atrage curiosi din intreaga lume, fie ca este vorba de specialisti sau simpli turisti, toti achita 160 de dolari de persoana pentru a petrece o zi in zona calamitata, noteaza money.ro.

Zona Cernobaului este considerata de americanii de la Forbes una dintre destinatiile de exceptie ale lumii, atragand anul trecut in jur de 7.500 de vizitatori, potrivit datelor oficiale.

Cum arata o vizita in aceasta destinatie exotica?

Un microbuz duce turistii in zona interzisa. Inainte sa inceapa plimbarea, fiecare are obligatia de a semna o hartie prin care se angajeaza sa respecte regulile impuse pentru as nu se contamina. Acestea suna cam asa: nu mancati si nu fumati in aer liber, nu atingeti nimic, nu va asezati si nu lasati jos nici macar bagajele!

Dupa o serie de poze, curiosii se indreapta catre orasul Pripiat, construit la doar trei kilometri de centrala. Cei 50.000 de locuitori au fost evacuati imediat dupa catastrofa de acum 24 de ani, asa ca timpul a stat in loc in aceasta parte a Ucrainei.

La 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobal, din nordul Ucrainei, a explodat, contaminand o parte a Europei si mai ales zone din Ucraina, Belarus si Rusia.

O estimare a ONU vorbeste despre 4.000 de decese (trecute si viitoare) in cele trei foste republici sovietice, in timp ce Greenpeace anunta un numar de 100.000 de morti, al caror deces ar fi cauzat de catastrofa. Oficial, 2,3 milioane de ucraineni au avut de suferit din cauza radiatiilor.

Citeste mai multe AICI

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii