Competitie inedita de baloane cu hidrogen   septembrie 26th, 2010

Foto: aero-trader.ro

 

O plimbare cu balonul poate fi o extravaganta pentru cei mai multi, dar pentru cei care vor participa la concursul Gordon Bennett Cup este o oportunitate de a-si demonstra maiestria in dirijarea acestor instrumente de zbor.

Competitia de zbor cu baloane cu hidrogen are loc astazi, in Marea Britanie iar la start se vor alinia cei mai priceputi concurenti, printre care si castigatorul de anul trecut, David Hempleman-Adams , informeaza The Telegraph.

Aceasta este cea mai veche competitie de acest gen, ea datand inca din 1906.

Regulile sunt simple: plecarea se face dintr-un loc stabilit dinainte, iar concurentii trebuie sa zboare cat mai departe, cat le ajunge rezerva de hidrogen.

Pentru neinitiati ar putea parea o croaziera relaxanta de toamna, dar expertii spun ca nu e asa simplu.

„Cand esti acolo sus, pare mult mai dificil. E ca si cum ai juca sah 3D pe cer. Trebuie sa faci foarte multe calcule. Totul depinde de gasirea celui mai bun curent. Si cele mai mici greseli pot fi dezastruoase” a declarat Hempleman Adams.

Cei care participa in astfel de competitii trebuie sa faca sacrificii si inainte de concurs.

„Fetele sunt avantajate pentru ca sunt mai slabe, cantaresc mai putin. Eu am tinut o dieta stricta de o luna, dar tot cantaresc mai mult decat ele la un loc”, a marturisit Hempleman Adams.

Aceste baloane se deosebesc de cele cu aer cald, deoarece sunt umplute cu 1000 de metri cubi de hidrogen, care trebuie sa le ajunga concurentilor pe toata durata calatoriei. Fiecare balon are incarcat la bord si cate o jumatate de tona de nisip.

Pe masura ce cantitatea de hidrogen scade, sacii cu nisip sunt aruncati pentru a mentine altitudinea. Vantul ajuta mult baloanele sa se deplaseze, insa nici un vant prea puternic nu e favorabil, deoarece poate schimba directia de zbor.

D.G.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii