Analiza Guardian: „Gardienii Revolutiei” din Iran, loviti de criza morala   septembrie 27th, 2010

atimesblogs.latimes.com

Corpul de elita al Gardienilor Revolutiei Islamice (IRGC) a fost fondat avand ca principala tinta protejarea cuceririlor si schimbarilor intervenite in stat dupa revolutia lui Khomeini. Asta, in sens militar si ideologic. Iesiti din Revolutie si modelati de razboiul dintre Iran si Irak, soldatii din trupele de elita erau ganditi sa pregateasca terenul pentru omul islamic de tip nou care sa duca idealurile revolutionare mai departe si sa mentina puritatea miscarii.

Initial, s-a evitat crearea unei structuri ierarhice de tip militar, promovandu-se, in schimb, un etos egalitarist si auster. Dar trupele IRGC au intrat in scurt timp in criza de idei nobile si generoase, devenind, in schimb, una dintre cele mai puternice si mai bogate institutii ale statului iranian. Criza profunda in care a intrat tara dupa alegerile desfasurate anul trecut, ca si dilemele etice si ideologice, au condus la cea mai serioasa provocare cu care se confrunta astazi organizatia, constata Guardian.

Presedintele Mahmoud Ahmadinejad tocmai a facut mare tam-tam din faptul ca a eliminat complet coruptia si ideile materialiste, restaurand, in schimb, austeritatea revolutionara originala si ca a facut acest lucru inclusiv cu Gardienii. Dar, in realitate nu a facut decat sa  creasca foarte mult coruptia, care pare scapata de sub orice control. Gardienii au fost dintotdeauna, mai mult sau mai putin pe fata, implicati in diferite afaceri, dar acum isi iau partea leului pe fata, lucru care i-a imbogatit peste masura pe unii dintre ofiteri.
Mult mai putin, insa, pe cei cu grade inferioare, care vad cum bazele morale pe care a fost fondata miscarea sunt erodate de o lacomie fara precedent in istoria tarii. Pentru multi dintre acestia din urma, clica aceasta de ofiteri reprezinta lucrul pe care au fost educati si crescuti sa-l dispretuiasca. De aceea, subofiterii si simplii soldati sunt mandri, si nici nu ascund acest lucru, de a fi ei cei care continua sa pazeasca cuceririle revolutiei din 1979. Dar, ramane o intrebare pe care si-o pun multi oameni din Iran de ceva vreme incoace: a cui revolutie si care islam?

In timp ce ofiterii superiori sunt,  poate,  angajati intr-o relatie profitabila cu Ahmadinejad si cu liderul suprem, Ayatollahul Khamanei, altii se intreaba daca revolutia poate fi atat de precis definita. Poate fi ea cu adevarat definita prin raportare la o singura persoana? Dar daca actiunile acestor indivizi par a contrazice insesi principiile Islamului in care au fost invatati sa creada? Pentru ofiteri, criza este iminenta si reflecta faptul ca au fost formati ca protectori ai unui ideal, in contrast puternic cu Garda Imperiala Shah. Ca origine si dezvoltare, ei reprezinta o institutie mult mai pluralista decat o arata propaganda. Multi ofiteri s-au aflat in fruntea miscarii de reforma, in timp ce altii au manifestat alte loialitati religioase decat cele profesate de gruparile fanatice aflate la putere.
Diviziile au cunoscut, in multe privinte, o accentuare a principiului deschiderii pentru oameni proveniti din toate categoriile, fiind ca o fratie in care loialitatile politice imediate sunt depasite. Totusi, generozitatea nu face parte din vocabularul Guvernului.

Ahmadinejad a inceput sa pensioneze ofiteri, multi avand in spate ani grei de experienta, si sa-i inlocuiasca cu cadre tinere, devotate ideologic si loiale. Stapaniti de un entuziasm aproape imatur pentru confruntare, acesti noi recruti nu fac decat sa intensifice tensiunile existente, in timp ce vechii ofiteri, care au cunoscut ororile razboiului si au atins cel mai inalt standard in pregatirea militara, privesc cu dispret catre succesorii lor care dau dovada de naivitate.

O revolutie culturala este si aici venita de sus, precum si in cea mai mare parte a guvernului iranian, fapt care se  dovedeste a avea un efect extrem de coroziv asupra pilonilor statului. Multi soldati se gasesc astazi in situatia de a apara o revolutie islamica pe care nu o mai recunosc sau de care au auzit doar din povestiri. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii