Hotnews: Disputa intre juristii PSD si PDL pe suspendarea lui Basescu   septembrie 27th, 2010

Foto: sohh.com

Potrivit unui amendament la Legea de functionare si organizare a Curtii Constitutionale, judecatorii constitutionali se pot pronunta asupra hotararilor Camerei Deputatilor si Senatului. Prin urmare, si o eventuala hotarare privind suspendarea lui Traian Basescu va trebui judecata la Curte, inainte de declansarea unui referendum. Hotnews prezinta punctele de vedere ale juristilor Dan Sova (PSD) – initiatorul amendamentului – si Mihai Boldea (PDL) asupra noii forme a legii.

  • Dan Sova (PSD): Acest amendament nu este o piedica in calea suspendarii, ci o garantie ca  suspendarea poate avea loc. Niciodata nu se va judeca pe fond in cazul procedurii de suspendare.
  • Mihai Boldea (PDL): Din punct de vedere juridic, constitutional, nu este bine, in conditiile in care am modificat Constitutia printr-o lege organica. Este o aberatie juridica. Politic, suspendarea presedintelui devine absolut imposibila.
  • Dan Sova (PSD): Eu sunt doar cel care a formulat amendamentul, este unul propus de PSD, eu i-am formulat doar continutul. Acest amendament nu este o piedica in calea suspendarii, ci o garantie ca suspendarea poate avea loc. Pentru simplul motiv ca, asa cum observam, ilegalitatile comise de doamna Anastase se tin lant de doi ani. Si, asa cum am observat noi, era posibil ca, in orice moment, inclusiv in privinta suspendarii, sa ne trezim cu incalcarea procedurilor parlamentare de catre doamna Anastase, daca ar fi urmat sa conduca sedinta camerelor reunite.
  • Avand in vedere atacul fara precedent si impotriva presedintelui Senatului (n.r. Mircea Geoana) sau posibilitatea ca sedinta de suspendare sa fie condusa de doamna Anastase, trebuia sa avem o garantie ca procedurile vor fi respectate. Din informatiile pe care noi le avem, intentia politica a PDL era sa interzica intrarea la vot a parlamentarilor din coalitia de guvernare pentru a fi siguri ca cineva nu va vota suspendarea presedintelui. Dar, daca ei nu intra la vot, inseamna ca nu avem cvorum. Neavand cvorum, noi nu puteam ataca neindeplinirea cvorumului conform art 67 din Constitutie, fara aceasta modificare. Aceasta modificare nu este o piedica in calea suspendarii, ci o garantie ca ea poate avea loc.
  • Mihai Boldea (PDL): Noi nici macar nu am discutat la grupul parlamentar despre participarea la o eventuala sedinta care sa vizeze suspendarea presedintelui. Cred ca textul de lege astfel cum a fost ca si amendament de catre PSD viza posibilitatea schimbarii din functie a lui Mircea Geoana. Modificarea adusa art 27 din legea Curtii Constitutionale, din punctul meu de vedere, ca si jurist, creeaza o piedica in ce priveste suspendarea presedintelui. Dvs, domnule Sova, ati afirmat pe blogul personal ca Curtea Constitutionala va analiza doar chestiuni de forma, nu de fond. Curtea va analiza hotararea plenului camerelor reunite in eventualitatea suspendarii presedintelui si va spune abaterile grave nu constitutie temei de suspendare.
  • Continuarea dezbaterii pe Hotnews.ro
Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii