REVISTA PRESEI POLITICE: Basescu si Boc fara Politie   septembrie 27th, 2010

Foto: dudau.ro

Decizia presedintelui Traian Basescu de a renunta la serviciile Politiei si Jandarmeriei, dublata aproape imediat de ecoul premierului Emil Boc, precum si toate implicatiile ce decurg din acest nou scandal, reprezinta subiectul principal al ziarelor de luni.

Gandul relateaza ca Basescu si-a justificat, duminica, decizia de a renunta la serviciile Politiei si Jandarmeriei prin faptul ca, la mitingul neautorizat de vineri, acestia au incalcat legea si, drept urmare, Presedintia nu mai poate colabora cu ei. „Cred ca cel mai grav lucru din ilegalitatile comise de politisti este ca pur si simplu au subminat autoritatea statului si institutiile, fie ca e vorba de Ministerul de Interne sau de Presedintie. Palatul Cotroceni nu e al meu, eu sunt un vremelnic chirias. Este un simbol al statului. Ca presedinte, sunt convins ca in calitate, nu pot asocia Presedintia si presedintele cu salariatii dintr-o institutie care au incalcat grav legea”, a declarat presedintele. „Guvernul trebuie sa rezolve imediat problema de disciplina si respectare a legii in MI”, a mai spus Basescu.

Coloanele oficiale ale presedintelui si ale prim-ministrului vor trebui sa opreasca la semafor, pentru ca masinile SPP-ului nu au dreptul sa opreasca traficul, descrie Adevarul urmarea deciziilor presedintelui si premierului.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca ii cunoaste pe politistii rutieri din escorta sa si le multumeste, dar ca acestia sunt asociati cu o institutie despre care romanii cred ca nu respecta legea.
Vinerea trecuta, dupa mitingul din Piata Victoriei, politistii au plecat intr-un mars neautorizat catre Palatul Cotroceni, unde si-au aruncat caschetele si au strigat injurii la adresa presedintelui Traian Basescu, aminteste ziarul. Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cinci dintre participantii la mars ar fi avut si armele la ei, desi erau in timpul liber, adauga publicatia.

Sindicalistii din Politie recunosc ca gesturile lor au depasit limitele conduitei profesionale, insa sunt pregatiti sa-si asume efectele: statul nu poate desfiinta Politia, scrie Romania Libera. Unii analisti cred ca s-a creat un precedent periculos intre fortele care trebuie sa apere statul si ca ministrul de Interne a reactionat slab, potrivit cotidianului. „A fost un mars spontan, avand in vedere ca la Palatul Victoria nu ne raspundea nimeni, oamenii au zis sa mergem peste presedinte, la Cotroceni. Am incercat sa linistim lucrurile, am facut apel sa nu fie incidente, dar e o situatie in care politistul a ajuns la disperare”, povesteste Marin Gruia, liderul Sindicatului National al Politistilor, cum a degenerat protestul de vineri, la care au participat aproximativ 6.000 de politisti.

Evenimentul zilei reda fragmente din declaratia lui Traian Basescu: „Multi romani au protestat in Bucuresti, respectand legea. Singurii care nu au facut asta au fost angajatii Ministerului de Interne”.

„Politia si Jandarmeria sunt din punctul meu de vedere institutii extrem de importante ale statului roman”, a subliniat presedintele, completand ca le considera institutii esentiale.

Ziarul mai scrie ca una dintre urmarile deciziei presedintelui este ca riscurile – in cazul producerii unui accident in care ar fi implicata coloana oficiala – apartin SPP-ului, cel care stabileste conditiile de deplasare a demnitarilor. „La fel, SPP-ul trebuie sa isi asume raspunderea pentru faptul ca, in cazul in care vor fi nevoiti sa se deplaseze pe o strada blocata, pe care se circula in coloana, inclusiv pe linia de tramvai, vor trebui sa astepte la semafor ca toti ceilalti participanti la trafic”, au explicat oficiali ai Politiei Rutiere, citati de Evenimentul zilei.

Premierul Boc, ministri si lideri democrat-liberali au stat in sedinta pana-n crucea noptii dupa ce seful statului a cerut Guvernului sa faca ordine la Interne, relateaza Jurnalul National.

Printre persoanele chemate sa discute cu primul-ministru s-au numarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, si vicepresedintele PDL Ioan Oltean. Surse neoficiale sustin ca tema discutiei ar fi fost situatia creata de mitingul politistilor de la Cotroceni, pe care seful statului l-a catalogat drept ilegal. Neoficial, au aparut informatii ca, pe fondul disputelor gruparilor din PDL, seful statului ar dori inlaturarea lui Vasile Blaga din fruntea Internelor si inlocuirea lui cu actualul ministru al Apararii, Gabriel Oprea, presedintele executiv al UNPR. Potrivit acelorasi informatii, locul lui Oprea la Interne ar urma sa fie luat de un alt lider al UNPR, Cristian Diaconescu, noteaza Jurnalul National. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii