Castro nu se dezminte: „SUA, acest imperiu barbar”   septembrie 28th, 2010

goodfactor.blogspot.com

Liderul comunist cubanez Fidel Castro a atacat violent Statele Unite si capitalismul intr-un discurs pronuntat in fata a mii de persoane, cu ocazia aniversarii unei jumatati de secol de la crearea Comitetului de Aparare a Revolutiei (CDR), informeaza Le Figaro.

„Revolutia noastra a trebuit sa lupte impotriva celui mai puternic imperiu din lume, cel yankeu. Acesta este un imperiu barbar, la fel ca si conducatorii lui. In plus, nu se poate imagina sistem mai belicos decat acesta”, a declarat, de la tribuna, „El Leader Maximo”, ajuns la venerabila varsta de 84 de ani si purtand celebra sa uniforma verde-oliv.

Fidel Castro, fostul dictator al unei tari aflate de 48 de ani sub embargou american, a pronuntat un discurs de 45 de minute inainte de a vorbi, total surprinzator, alte 30 de minute in fata Muzeului Revolutiei de la Havana. „Fara a avea un discurs dinainte pregatit”, remarca sursa citata. Locul ales este sugestiv, deoarece in data de 28 septembrie 1960 aici a fost anuntata public crearea CDR, „un sistem colectiv de alerta pentru apararea idealurilor Revolutiei”.

Desi a cedat oficial puterea, Fidel ramane prim-secretar al Partidului Comunist, pozitie care l-a determinat sa nu scoata o vorba despre gravele dificultati economice prin care trece tara. Se estimeaza ca cel putin o jumatate de milion de persoane vor fi disponibilizate pana in martie anul viitor dintr-un total de aproximativ 4,2 milioane de functionari publici. Totodata, diriguitorii au acceptat, tacit, sa faciliteze dreptul la libera initiativa pentru micii intreprinzatori independenti.

„Capitalismul nu are nicio valoare morala, nimic etic, totul este comercial. Nu putem educa un popor intreg in felul acesta, il convertim la egoism, il determinam sa treaca la actiuni tipice banditismului chiar, in anumite cazuri”, a estimat Castro. In context, el a tinut sa precizeze ca parerile sale despre un asa-zis esec al modelului cubanez au fost gresit interpretate de jurnalistul american care le-a publicat in premiera. De altfel, respectivul interviu nu a fost niciodata difuzat in Cuba.

A fost cea de-a doua mare manifestatie condusa, in rastimp de mai putin de o luna de zile, de parintele Revolutiei din 1959, din momentul in care, grav bolnav, a cedat fraiele puterii, fratelui sau Raul, in 2006. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii