Iulian Fota: Presa ar putea fi folosita in interes antinational   septembrie 28th, 2010

Foto: Realitatea.net

Consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, a declarat, marti, comentand includerea presei in Strategia Nationala de Aparare, ca au existat „suficiente elemente” pentru a exprima teama ca, „undeva in viitor”, e posibil sa fie folosita puterea presei in interes „antinational”, informeaza Mediafax.

Afirmatia lui Fota a fost facuta in timpul dezbaterii „Apararea drepturilor şi libertatii presei”, pe tema Strategiei, document adoptat de CSAT si transmis Parlamentului spre dezbatere si aprobare.

„Este pentru prima data cand o Strategie Nationala de Aparare, care este echivalenta cu o strategie de securitate, ofera un rol clar şi vizibil presei in formularea politicii de aparare sau de securitate nationala”, a spus consilierul prezidential. El sustine ca, tot in premiera, se recunoaste faptul ca alaturi de Parlament, „mass media este invitata şi incurajata sa exercite controlul democratic”. De asemenea, a explicat Fota, ideea introducerii paragrafului referitor la presa in textul Strategiei a fost acela de a face o radiografie a tarii, nu una a presei.

Fota sustine si ca documentul a dorit sa exprime niste temeri, care ar putea sau nu sa se confirme. „Noi am crezut ca exista suficiente elemente sa exprimam o teama, teama ca undeva in viitor este posibil ca cineva sa fie tentat, folosind aceasta putere pe care mass media o are, sa o foloseasca in interes privat şi chiar in interes antinational”, a argumentat consilierul prezidential.

Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice sunt mentionate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare discutata in CSAT, noteaza Mediafax.(L.P.)

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii