ONG-urile contra Strategiei Nationale de Aparare   septembrie 28th, 2010

Foto: gov.ro

Reprezentantii mai multor organizatii neguvernamentale si-au exprimat, marti, intentia, in timpul dezbaterii „Apararea drepturilor si libertatii presei”, de a solicita Legislativului sa respinga Strategia Nationala de Aparare, emisa de CSAT, informeaza NewsIn. Potrivit liderilor ONG-urilor, acest document poate afecta libertatea presei, incurajand supravegherea politieneasca a jurnalistilor.

Participantii la dezbatere au solicitat consilierului pe probleme de Aparare al presedintelui Basescu, Iulian Fota, ca paragraful in care campaniile de presa denigratoare la comanda sunt incluse printre „vulnerabilitati la adresa sigurantei nationale” sa fie eliminat. Cristian Parvulescu (Asociatia Pro Democratia) s-a plans ca documentul poate afecta libertatea presei, invocand existenta unor campanii de presa.

La randul sau, reprezentantul Transparency International, Victor Alistar, a criticat faptul ca Strategia a fost trimisa Parlamentului fara ca o dezbatere publica prealabila sa fi avut loc, in conditiile in care poate incuraja supravegherea politieneasca a presei si jurnalistilor. „Strategia este un produs nelegitim cu rezultate nelegitime. Un asemenea document nu se pune pe masa Parlamentului fara o dezbatere publica anterioara”, a afirmat Alistar.

Includerea campaniilor de presa printre vulnerabilitatile la adresa securitatii nationale poate acorda o justificare suplimentara pentru actiuni indreptate impotriva libertatii presei, in conditiile in care prevederi legale care au justificat in anii anteriori abuzuri nu au fost inca abrogate, a comentat Mircea Toma (Agentia de Monitorizare a Presei).

Opinii similare au venit si din partea membrilor partidelor politice prezenti la dezbatere. Senatorul PNL Teodor Melescanu a criticat formularea referitoare la presa, explicand ca in document nu se defineste „campania de presa, ce inseamna la comanda, ce este denigrarea”. Textul Strategiei a fost pus la zid si de reprezentantii formatiunilor din arcul guvernamental. Deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca Strategia Nationala de Aparare este asimilata unui program de guvernare al presedintelui in domeniul securitatii nationale, care este adoptat sau respins de catre Parlament, fara a putea fi amendat. Mai mult, el a subliniat ca formatiunea sa nu a participat la elaborarea documentului si a sugerat ca UDMR ar putea vota impotriva documentului.(L.P)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii