Premierul moldovean, criticat dur de liderii celor trei partide din AIE   septembrie 28th, 2010

Foto: moldova.md

Liderii celor trei formatiuni care fac parte din coalitia proeuropeana de la Chisinau  l-au criticat marti dur intr-o conferinta de presa pe premierul Vlad Filat pentru rectificarea bugetului decisa de Guvern, fara a cere aprobarea Parlamentului, relateaza Unimedia, citata de NewsIn. Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, liderul democrat Marian Lupu si Serafim Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra spun ca Guvernul nu a tinut cont de deciziile anterioare ale Aliantei pentru Integrare Europeana si nici de proiectul Parlamentului cu privire la rectificarea bugetului de saptamana trecuta.

Mihai Ghimpu, care este, totodata, si presedinte interimar al Republicii Moldova, s-a declarat deranjat de deciziile unilaterale ale Guvernului. „Sedinta Parlamentului nu va avea loc. Sedinta a fost convenita doar pentru modificarea bugetului si, dupa cum cunoasteti, Guvernul a adoptat o hotarare prin care si-a asumat o hotarare. Pentru noi, membrii AIE a aparut intrebarea de ce isi asuma Guvernul responsabilitatea daca decizia a fost asumata de majoritatea parlamentara a AIE inca saptamana trecuta. Imi pare rau ca premierul Vlad Filat a considerat ca nu e nevoie de Alianta”, a declarat Ghimpu.

Marian Lupu, l-a acuzat, la randul sau, pe Filat de egoism politic si de faptul ca actiunile acestuia au fost ghidate de interese electorale. „Este o situatie penibila. Vlad Filat a dat dovada de egoism politic si interese electorale. Prin aceasta miscare, premierul tarii si liderul Partidului Liberal Democrat a dorit sa dea o lovitura de gratie”, a afirmat Lupu. El a adaugat ca indexarea pensiilor este un subiect mai larg: „Saptamana trecuta inca am discutat despre a gasi solutii pentru ajutorul suplimentar din sectorul agricol, pentru salariile bugetarilor. Parca am ajuns la o intelegere. Ceea ce s-a intamplat ieri (luni -n.r.) a dus la spulberarea sedintei de astazi a Legislativului”, a afirmat el.

Serafim Urechean a declarat, pe de alta parte, ca „nimeni nu spune ca decizia Executivului este rea, dar noi toti patru am avut angajamente comune fata de FMI si Banca Mondiala”. El considera ca nu s-a intamplat nimic grav  si „mergem la alegeri”, mentioneaza Timpul.

Vlad Filat a anuntat ca va prezenta dupa-amiaza un raport de activitate despre rezultatele guvernului din ultimul an. Dupa cum precizeaza Unimedia citata de NewsIn, criticile celor trei lideri ai formatiunilor din AIE survin dupa ce la sedinta de luni a Guvernului au fost votate proiectele de lege privind modificarea si completarea bugetului de stat pentru anul 2010, compensatiile sociale pentru iarna acestui an si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul in curs. Schimbarile aplicate in aceste proiecte sunt decizia Guvernului si nu este necesar sa fie aprobate de Parlament. Potrivit Constitutiei, daca Parlamentul isi exprima in acest sens neincrederea in Guvern, cu votul majoritatii deputatilor, Executivul este demis, a explicat premierul Filat, referindu-se la articolul 106 din Constitutie.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii