REVISTA PRESEI POLITICE: Blaga, onoare de mazilit   septembrie 28th, 2010

Foto: gandul.info

Jocurile de culise care au insotit „demisia de onoare” a lui Vasile Blaga din fruntea Ministerului Administratiei si Internelor, cu implicatii majore in structura de putere a PDL, fac obiectul paginilor politice ale ziarelor de marti.

Retragerea lui Vasile Blaga si intrarea lui Traian Igas la Interne oficializeaza o noua axa PDL-ista aflata pe val, in partid si la guvernare: Udrea-Falca-Scripcaru, scrie Evenimentul zilei.

Daca Falca este cel care l-a propulsat pe Igas, impingandu-i numele la Cotroceni, Udrea ar fi avut si ea un rol, indirect, in aceasta conjunctura. Surse din PDL au declarat pentru EVZ ca aparatorii lui Blaga au incercat sa puna problema acordarii unui vot de sustinere a sa in interiorul Biroului Permanent National, cu care sa se mearga la Cotroceni. Planul ar fi fost insa dat peste cap de opinia Elenei Udrea, potrivit careia „nu este nevoie de asa ceva”.

Romania libera identifica motivele rupturii dintre Basescu si Blaga: nereformarea „din temelii” a serviciului de informatii a Ministerului de Interne, solicitata acum un an de seful statului, precum si legaturile complicate ale lui Vasile Blaga cu politicieni si lideri de opinie din coalitia anti-prezidentiala.

„Palatul Victoria intra complet pe orbita Cotrocenilor”, constata ziarul, oferind si demonstratia: Blaga nu a fost de acord sa-i demita pe sefii Politiei si Jandarmeriei care au permis mitingul neautorizat din fata Palatului Cotroceni de vineri si a preferat sa-si prezinte demisia, ca reactie la deciziile presedintelui Basescu si ale premierului Boc de a renunta la toate serviciile Politiei. Tabara Elenei Udrea si a oamenilor apropiati Cotrocenilor ramane astfel fara adversari in Guvern si e pe cale sa preia in totalitate fraiele puterii, in special DGIPI-ul, serviciul secret al Ministerului de Interne, ravnit de toti cei care s-au perindat vreodata la guvernare. Iar numirea lui Traian Igas, protejat de Gheorghe Falca, primarul Aradului si fin a lui Traian Basescu sustine aceasta teorie, mai scrie ziarul.

Potrivit unor surse citate de Adevarul, presedintele i-ar fi cerut demisia lui Blaga inca de sambata. Premierul a anuntat inlocuitorul demisionarului Vasile Blaga dupa o discutie cu presedintele, caruia i-a prezentat o lista de sase nume: Cezar Preda, Ioan Oltean, Petru Filip, Sorin Frunzaverde si Gheorghe Falca, potrivit publicatiei citate.

Demisia lui Vasile Blaga vine dupa ce si ceilalti exponenti ai „garzii vechi” din PDL, Adriean Videanu si Radu Berceanu, reprezentanti ai asa-zisei triplete Blaga-Videanu-Berceanu (BVB), au fost fortati sa paraseasca ringul guvernamental, la remaniere. Cei trei au devenit, in ultimul timp, „vinovatii de serviciu” pentru presedintele Traian Basescu. Pe de alta parte, atat Blaga, cat si Berceanu s-au remarcat prin mai multe pozitii publice ostile fata de ministrul Elena Udrea, reprezentanta a „noii garzi” in PDL. La preluarea Ministerului Dezvoltarii, condus anterior de Blaga, Elena Udrea i-a reprosat fostului ministru „jaful banilor publici”, scrie Adevarul.

Prin demisia lui Blaga, tripleta BVB se regrupeaza in vederea alegerilor interne din organizatiile partidului, alegeri pe care Vasile Blaga ar trebui sa le organizeze din postura de secretar general al formatiunii. Ramas in afara guvernului, Blaga ar putea pierde din influenta pana la congresul partidului care va avea loc in primavara anului viitor, adauga cotidanul.

Numirea lui Traian Igas la sefia Internelor s-a facut dupa o zi de dezbateri in cadrul PDL si a fost decisa la Cotroceni, prin impunerea variantei sustinuta de catre primarul Aradului, Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu, rezuma Gandul.

Igas a avut un singur contracandidat luat in calcul de catre Emil Boc: senatorul Petru Filip, apropiat al ministrului demisionar, Vasile Blaga. Decizia luata la Palatul Cotroceni a respectat un calcul al impartirii influentei in guvern, primarul Falca fiind „sarit” din ecuatie in cadrul remanierii de la 1 septembrie, explica ziarul. De altfel, Gheorghe Falca a fost unul dintre numele dezbatute, luni, in cadrul discutiilor Biroului Permanent al PDL, preferandu-se, pana la urma varianta Igas, din doua motive: anchetele DNA pe care le are in spate Gheorghe Falca si riscul impus de renuntare la sefia Aradului, oras cheie al PDL, unde democrat-liberalii au castigat toate alegerile din ultimii opt ani, potrivit Gandul.

Prin numirea lui Igas la Interne in locul lui Blaga, seful statului isi subordoneaza si ultima institutie cu o farama de independenta, comenteaza Jurnalul National.

Traian Basescu isi completeaza garda de oameni loiali plantati in fruntea unor institutii de forta ale statului roman: Codruta Kovesi (procurorul general al Romaniei), Daniel Morar (seful DNA), Roberta Anastase (presedinta Camerei Deputatilor), George Maior (seful SRI), Florian Coldea (prim-adjunctul sefului SRI), Mihai Razvan Ungureanu (seful SIE), Elena Udrea (Ministerul Dezvoltarii si Tu­rismului), aceasta fiind recompensata cu unul dintre cele mai mari si mai banoase ministere din Guvern.

Prin mutarea de la Interne, prin care acapareaza si ultima institutie in care mai existau sclipiri de independenta, Traian Basescu transforma republica semiprezidentiala Romania in Republica Basescu, mai scrie Jurnalul National. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii