Un cuplu de neonazisti si-a descoperit origini evreiesti   septembrie 28th, 2010

abovetopsecret.com

Undeva, catre mijlocul anilor ’90, Pawel si Olga, un cuplu de skinheads din Varsovia au descoperit ca au origini semite. Dupa mai bine de 15 ani, cei doi au imbratisat cu fanatism noua lor religie, noteaza Le Figaro, care citeaza un reportaj pe aceasta tema facut de CNN.

„Primul lucru la care m-am gandit a fost faptul ca nu mai stiam ce si cum o sa le spun oamenilor”, spune Pawel, care isi aduce aminte despre ziua in care el si sotia sa, skinheads devotati de ani de zile, si-au descoperit originile. Tocmai ei, niste nationalisti convinsi, erau evrei, de fapt.
Canalul american a difuzat, luni seara, un material in care trece in revista principalele etape ale transformarii psihologice prin care au trecut cei doi polonezi: surprindere, nervozitate extrema, ura fata de sine, refuz si, pana la urma, acceptare.

Revelatia iese la iveala in 1994. Pawel, un tip care abia numara 20 de ani, se casatoreste cu prietena lui dintotdeauna, Olga. Ei impartasesc fara echivoc aceleasi idei: Polonia trebuie sa apartina adevaratilor polonezi. Deci, afara cu negrii, arabii, evreii sau orice alta rasa de pe planeta. Intr-o buna zi, insa, Olga isi aduce aminte despre o conversatie pe care o avusese cu mama ei pe vremea cand era inca o copila. Mama ei ii vorbise despre radacinile ei si pronuntase cuvantul „evreica”. Dar, Olga, care nu are decat 13 ani, nu da nicio atentie acestor lucruri. „Nu ma interesa, pur si simplu mi-a intrat pe o ureche si mi-a iesit pe cealalta”, isi aduce ea aminte in timpul documentarului facut de CNN.

„Detestam persoana pe care o vedeam in oglinda”

Totusi, in acea zi de toamna din 1994, ea isi reaminteste brusc, drept pentru care se hotaraste sa se duca la Institutul de Istorie Evreiasca din Varsovia, unde exista arhive vechi de 1000 de ani. Gaseste rapid raspunsul, iar acesta este afirmativ. Intr-adevar, este evreica. Si, daca tot este acolo, ii trece prin cap ideea de a cauta si verifica originile sotului ei, Pawel. Din nou, aceeasi constatare: la fel ca si ea, sotul ei este evreu.

„Nu stiam cum sa-i spun adevarul. Eu il iubeam neconditionat, fie el punk sau skinhead, fie ca lovea oamenii pe strada sau nu. Pe vremea aceea, miscarea „capetelor rase” era extrem de activa in Polonia.”

Intr-o buna zi, isi ia inima in dinti si ii spune lui Pawel adevarul. Acesta, total socat, iese pe usa fara sa scoata un cuvant si se duce direct acasa, la parintii sai, somandu-i sa-i spuna adevarul. Spre marea sa dezilulzie, i se confirma ca este evreu, dar ca parintii, bunicii si strabunicii ascunsesera mereu originile semite ale familiei.

„Este greu sa va descriu ce am simtit in momentul in care am descoperit ca eram evreu. Eram nervos, agresiv, trist, inspaimantat… ma incerca o stare de nesiguranta si de confuzie… Efectiv, nu ma puteam privi in oglinda. Acolo vedeam EVREUL.”

Pentru a afla mai multe, Pawel se hotaraste sa-i faca o vizita lui Michael Schudrich, marele rabin al Poloniei. „I-am spus ca sunt evreu, i-am aratat documentele si i-am cerut sa-mi explice despre ce este vorba si ce implica noua situatie. Practic, i-am transmis ca daca nu ma ajuta, o sa innebunesc de-a binelea.”

Implicati in actiunile comunitatii

De-a lungul anilor, cuplul leaga o relatie de prietenie stransa cu rabinul, pe care il considera azi un fel de mentor. Au trecut la religia iudaica si acum regreta evenimentele din trecut. „Nu pot spune ca nu am pareri de rau pentru ceea ce am facut inainte. Imi pare sincer rau pentru cei pe care i-am stalcit in bataie pentru ca nu erau polonezi puri. Ii pot intelege daca ma urasc acum pentru ceea ce le-am facut in trecut”, spune Pawel despre sentimentele contradictorii pe care le traieste azi.

Astazi, Pawel si Olga sunt membri activi si respectati ai comunitatii evreiesti din Varsovia. Pawel urmeaza un curs de formare pentru a lucra la un abator unde traditia cusher este respectata cu sfintenie. Olga, in schimb, lucreaza la bucataria unei sinagogi.

„Faptul ca au fost skinheads nu face decat sa creasca respectul pe care-l am pentru ei”, marturisteste rabinul Schudrich. „Oamenii au inteles ca nu acela era drumul de urmat, au acceptat acest lucru si nu au fugit de raspundere. E greu sa incepi sa-i iubesti tocmai pe cei pe care-i detestai pana mai ieri”, mai spune el. „Cei care sunt astazi n-au nimic de-a face cu cei care erau acum 10 ani. Fiinta umana are aceasta capacitate extraordinara de a evolua. Si, cateodata, poate fi vorba de o evolutie extraordinar de pozitiva, ca in acest caz”, conchide liderul religios al minoritatii iudaice din capitala poloneza.

Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii