Analistii: Bancile au bani suficienti, statul sa fie mai generos   septembrie 29th, 2010

foto: Miroslav Sárička/ stock.xchng

Motivul pentru care BNR nu a scazut nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime este faptul ca bancile au suficienta lichiditate, ratele dobanzilor pe termen scurt asezandu-se la nivelul de 4%, iar cele ale dobanzilor pe trei luni asezandu-se confortabil sub nivelul dobanzii cheie, considera Vlad Muscalu, economist ING Bank.

Cat despre faptul ca statul nu reuseste sa atraga de pe piata fondurile de care are nevoie, este pentru ca guvernul nu este de acord cu randamentele cerute de institutiile financiare, nu pentru ca nu ar exista lichiditate in piata, considera si Aurelian Dochia, seful firmei de consultanta Concept, citat de Dailybusiness.ro.

In trecut, majoritatea sumelor eliberate de catre banca centrala au mers spre finantarea statului. In ultimul timp, statul a reusit sa atraga doar 40% din finantarea de care avea nevoie. Banca centrala a mentinut miercuri nivelul dobanzii cheie la 6,25% pe an pe fondul cresterii accelerate a inflatiei din ultimul timp, ca urmare a majorarii taxei pe valoarea adaugata cu 5 procente, de la 19 la 24%.

D. B.

15:41

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii