Bodu solicita ca Parlamentul European sa interzica folosirea termenului „rom”   septembrie 29th, 2010

eclaircie.canalblog.com

Sebastian Bodu, europarlamentar PDL, a depus o motiune in Parlamentul European pentru ca forul legislativ european sa adopte o rezolutie prin care termenul de „rom” sa fie inlocuit cu cel de „tigan”, informeaza realitatea.net.

Potrivit fostului presedinte al ANAF, termenul „rom” creeaza o confuzie cu cel de „roman”, iar cel de „rome”, potrivit scrierii englezesti, produce acelasi efect, legat de capitala Italiei, Roma, cuvant pronuntat la fel in limba lui Shakespeare.

Un proiect de lege pe aceeasi tema urma sa fie initiat de colegul de partid al lui Bodu, Adrian Gurzau, care a motivat demersul sau prin faptul ca mentinerea actualei stari de lucruri ar conduce la perpetuarea discriminarii negative a cetatenilor romani in zonele in care exista perceptii si prejudecati negative la adresa tiganilor.

„Trebuie sa precizez faptul ca fac aceasta propunere legislativa ca mijloc de protejare a romanilor care ar putea fi afectati de rele tratamente si de discriminare negativa in spatiul ostil tiganilor, pe nedrept. Ca deputat roman consider de datoria mea sa-i apar pe romani in fata unor posibile discriminari cu atat mai mult cu cat imprejurarile istorice ne dau dreptate”, se arata intr-un comunicat al lui Gurzau.

Pe de alta parte, in Italia, minoritatea tiganeasca este denumita chiar roma, scris si pronuntat in mod identic in limba italiana, dar niciun oficial peninsular nu s-a aratat pana acum deranjat de posibilele confuzii create in jurul acestei denumiri generice. In plus, limba engleza accepta tot cuvantul roma, nu pe cel de rome, asa cum incrimineaza reprezentantul Romaniei la Bruxelles. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii