CCR nu a luat o decizie azi asupra Legii Pensiilor   septembrie 29th, 2010

foto: realitatea.net

Judecatorii Curtii Constitutionale au incheiat in jurul orei 13.00 dezbaterea privind constitutionalitatea Legii Pensiilor, lege adoptata pe 15 septembrie in Camera Deputatilor. Cei noua judecatori au hotarat sa reia discutiile miercurea viitoare, avand nevoie de mai mult timp de analiza din cauza implicatiilor asupra scenei politice si sociale, anunta Antena 3.

Legea a fost contestata, la CCR, de catre PSD si PNL, pe 23 septembrie, atat pe aspecte de forma, cat si de fond.Potrivit sesizarii PSD, modificarile retroactive asupra pensiilor speciale ar echivala cu o „expropiere” si ar afecta caracterul de stat de drept al Romaniei.

Pe fond, cea mai mare parte a argumentatiei social-democratilor o ocupa pledoaria pentru pastrarea pensiilor speciale. La randul lor, liberalii sustin ca in adoptarea Legii pensiilor s-au remarcat „grave incalcari ale procedurilor democratice”, atat pe forma de adoptare, cat si pe fondul actului normativ.

Decizia CCR ar putea avea consecinte extrem de serioase asupra clasei politice si a societatii. Daca magistratii CCR resping sesizarile Opozitiei, Legea Pensiilor va ajunge pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. In aceste conditii, daca presedintele va promulga legea, Opozitia a anuntat ca va demara procedurile de suspendare din functie a presedintelui.

In schimb, daca CCR respinge Lega Pensiilor, ar confirma ca a avut loc o frauda la vot ceea ce ar fi o lovitura grea pentru actuala Putere, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase putand fi obligata sa demisioneze din functie. Mai mult, Parchetul General ar putea declansa urmarirea penala impotriva Robertei Anastase pe baza acestei decizii a CCR si a plangerii penale depusa de PNL. In aceasta varianta ar avea de suferit si credibilitatea presedintelui Basescu, acesta declarand de trei ori public ca nu a existat nici o frauda la votul din Camera. (EN)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii