Problema romilor: Guvernul francez se declara „satisfacut”, Opozitia a luat foc   septembrie 29th, 2010

romanialibera.ro

In timp ce Ministerul de Externe vede decizia de la Bruxelles ca pe o dovada a faptului ca masurile de expulzare nu au fost discriminatorii, opozitia condamna „gravele greseli ale guvernului”, informeaza Le Figaro.

„Guvernul pare a fi primit anuntul Bruxelles-ului cu un suspin de usurare”, constata jurnalistul de la publicatia citata. „Intr-adevar, Comisia si-a anuntat intentia de a deschide, cel mai tarziu pana la jumatatea lunii viitoare, procedura de infringement impotriva Parisului pentru nerespectarea legislatiei europene in materie. Dar, nu se va trece la actiuni concrete daca Parisul va da garantii ferme asupra punerii in practica a directivei privind dreptul la libera circulatie. Mai mult decat atat, Comisia a renuntat sa lanseze procedura impotriva discriminarii, intr-o prima etapa considerata necesara de Viviane Reding, comisarul pentru Justitie”, se mai arata in articol.

Ministrul Imigratiei, Eric Besson, nu si-a ascuns satisfactia in fata deputatilor vis-a-vis de decizia Comisiei Europene, calificand-o drept „o stire buna pentru toata lumea”. Referindu-se la felul in care vor reactiona colegii sai din guvern, Besson afirma ca „nu este vorba de niciun fel de afront impotriva Frantei, dimpotriva”. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Quay d’Orsay, sediul Ministerului francez de Externe, a declarat ca „Franta iese cu capul sus si suntem bucurosi ca s-a inteles foarte bine ca actiunile guvernului nostru nu au avut, sub nicio forma, intentia de a incrimina o anume minoritate etnica. Pentru membrii Comisiei a fost clar ca masurile au fost luate nediscriminatoriu, in cadrul Dreptului European pe care noi l-am acceptat si il respectam”.

„Sarkozy este cel incriminat”

Stanga franceza a avut un mesaj total opus celui oficial. Astfel, Harlem Desir, numarul doi al Partidului Socialist si deputat european a declarat ca „afirmatiile guvernului, potrivit carora decizia nu-i pune in discutie actiunile, sunt ilogice. De fapt, guvernul Fillon este acuzat in mod direct ca a abdicat de la principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Au protestat ONU, Parlamentul European si Consiliul Europei, si asta in unanimitate. Consider ca Guvernul trebuie sa revina cu picioarele pe pamant”, spune el.
Pentru Francois Hollande, fost lider socialist, lucrurile sunt si mai clare. „Nu Franta a fost stigmatizata, ci presedintele Republicii si guvernul”, a precizat el, adaugand: „Nu vreau ca tara noastra sa fie condamnata, vreau ca guvernantii ei sa fie interpelati, cer ca membrii cabinetului si Sarkozy sa termine cu masurile stigmatizante si discriminatorii”.
Cel mai dur a fost Nicolas Dupont-Aignan, presedintele DLR, care considera ca „guvernul si majoritatea parlamentara care-l sustine au tradat poporul francez”. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii