REVISTA PRESEI LIFE: Mitingul politistilor, sustinut de revolutionari   septembrie 29th, 2010

Mitingul politistilor ar fi fost pus la cale impreuna cu asociatiile de revolutionari Foto: romanialibera.ro

Mitingul de marti organizat de Blocul National Sindical (BNS) a fost comentat si azi de majoritatea ziarelor centrale. Insa cateva articole interesante ne-au atras atentia. Unul dintre ele, publicat in cotidianul Adevarul, este despre cum are grija Romania de tinerii in care a investit milioane de euro, iar apoi sunt lasati fara joburi.  Gandul scrie despre trei masuri pentru salvarea bugetului de pensii, anuntand ca pe termen scurt, acesta va ajunge unul falimentar. Ziarul Romania Libera titreaza ca in spatele mitingului polististilor ar sta defapt organizatiile de revolutionari, ei fiind cei care au s-au ciocnit cu fortele de ordine.

Protestul BNS desfasurat marti in centrul Capitalei este descris intr-un reportaj aparut in Evenimentul Zilei, care scrie ca „Motoarele sindicale au functionat doar pe jumatate”. Desi anuntasera cu surle si trambite ca vor participa peste 10.000 de protestatari, liderii Blocului National Sindical au facut mars pe la institutiile statului doar cu putin peste 5000 de oameni.

„Provincia” a sosit cu oarecare intarziere: autocarele au inceput sa curga pe Bulevardul Kiseleff abia in jurul orei 11.00. Protestatarii s-au organizat de-a lungul bulevardului, dincolo de Muzeul Taranului Roman: liderii Blocului National Sindical (BNS) i-au aranjat pe domenii, fiecare cu sepcile, steguletele si „urarile” lui.
Au fost din nou printre ei politisti si gardieni din penitenciare, categoriile sindicale care au declansat scandalul de vinerea trecuta, din fata Palatului Cotroceni. De aceasta data insa n-au fost asa multe caschete de aruncat: doar doi-trei dintre ei au venit imbracati in uniforma completa, restul au preferat niste palariute din carton, cu insemnele sindicatului.
In capatul dinspre piata al coloanei proaspat formate s-au asezat si vreo suta de sindicalisti de la Dacia, solidarizati cu bugetarii. Pana la 12.00 fix au asteptat cu totii cuminti un semn de la lideri, pentru a incepe deplasarea spre locul amenajat in Piata Victoriei. Cativa incercau un antrenament firav cu de acum celebrul „Iesi afara, javra ordinara!”. N-a prea prins.”

Ziarul Adevarul prezinta povestea unui tanar roman, care desi a primit o bursa din partea statului in America cu conditia sa se intoarca in tara si sa se angajeze in sistemul public pe o functie de management, a fost restructurat din cadrul Directiei de Strategii si Politici de Tineret. Motivul: legile care au anuntat restructurarea. Desi Romania a investit 70.000 de euro pentru pregatirea lui in strainatate iar apoi tanarul a lucrat cate 18 ore zilnic, Radu Oprea a primit notificarea ca va ramane fara locul de munca.

„Radu Oprea a obtinut o bursa guvernamentala la o universitate din SUA, apoi a primit o slujba in Romania, dar a fost dat afara din motive de criza. Timp de patru ani, Guvernul Romaniei a investit 6 milioane de euro pentru scolirea tinerilor in strainatate, apoi nu i-a mai angajat sau le-a dat posturi sub pregatirea lor. Radu fusese admis la patru universitati, dar a ales-o pe cea din L.A., pentru ca acolo putea studia politici publice, ceea ce sii dorea sa faca. De cand s-a intors din America, Radu s-a reangajat la Autoritatea de Tineret, unde lucrase si inainte de bursa. Potrivit contractului, Radu trebuia sa lucreze pe o functie de conducere. Numai ca, spune el, „functiile de conducere se dau pe criterii politice pana la cel mai mic post de director adjunct. Iar pe functii pe executie nu se merita sa stai. De la inceputul anului am lucrat efectiv 18 ore pentru stat”, sustine Radu Oprea. De cand s-a intors din America, Radu a mai facut niste cursuri de administratie pentru a deveni manager. Tot degeaba.”

Revenind la proteste, de data aceasta la mitingul politistilor din 24 septembrie, aflam din Romania Libera ca incidentele care au avut loc in fata Palatului Cotroceni ar fi fost sustinute si de organizatiile de revolutionari. In plus, deplasarea „spontana”  ar fi fost pregatita cel putin cu doua zile inainte, iar testul violentei, supus la mitingul CNSRL Fratia, organizatie aproapiata PSD,  urma sa fie aplicat si la mitingul politistilor.

„Dorin Maior, Puiu Fesan, Vasile Pestreanu, Nicolae Costache George Costin si alti lideri ai unor asociatii de revolutionari s-au intalnit miercurea trecuta la sediul Federalei Revolutionarilor, condusa de Bebe Ivanovici, pentru a pune la cale actiuni radicale in timpul protestelor sindicalistilor. Intalnirea a fost stabilita exact in ziua in care erau organizate protestele  sindicatelor din cadrul CNSRL Fratia, organizatie apropiata de PSD. In acea zi s-a testat reactia fortelor de ordine de catre un grup de revolutionari, care au fortat patrunderea in sediul Guvernului. Imediat dupa incident,  s-ar fi ajuns la concluzia ca ar trebui pregatite si cateva grupuri pentru a declansa violente in fata Palatului Cotroceni, violetţe ce urmau a fi amplificate  de persoane din lumea interlopa din Sectorul 5 al Capitalei.”

In lipsa reformelor, deficitul de la pensii ar putea ajunge la 12% din PIB in 2030, cat bugetul a patru ministere, scrie Gandul, care precizeaza ca bugetul de pensii nu poate fi salvat pe termen scurt. Si asta pentru ca in 2011, deficitul acestui buget ar putea ajunge la 3,6 miliarde de euro, adica 3% din PIB, din cauza faptul ca 4,2 milioane de salariati sustin 4,7 milioane de pensionari.

„Pentru ca sunt 4,2 milioane de salariati care sustin 4,7 milioane de pensionari (fara agricultori si pensii speciale) ai pentru ca pensia medie este de aproape 40% din venitul mediu brut pe economie in timp ce contributiile sunt de doar 31,3%, pensiile de stat vor continua sa fie o „gaura” in bugetul statului inca mult timp de acum incolo. Pe termen lung insa se pot lua masuri. Mihai Seitan, fostul ministru al Muncii, spune ca una dintre cele mai importante este cresterea numărului de contribuitori, prevazută in noua lege a pensiilor. „Am atacat problema cresterii numarului de contribuabili. Sunt aproape un milion de oameni care nu platesc nicio contributie, desi ar trebui”, a declarat Seitan pentru Gandul. (M.S.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii