REVISTA PRESEI POLITICE: UDMR pune sula in coaste PDL   septembrie 29th, 2010

Foto: realitatea.net

Regruparea de forte din PDL, catalizata de rocada Blaga-Igas la varful MAI, a provocat reactii si in tabara aliatilor partidului de guvernamant. UDMR profita de moment pentru a-si consolida pozitia in Coalitie, fluturand chiar amenintari cu iesirea de la guvernare in cazul in care nu i se respecta doleantele.

Evenimentul zilei relateaza ca Emil Boc este pe cale sa-si puna din nou la bataie scaunul de premier, printr-o noua asumare a raspunderii guvernului in fata parlamentului, de aceasta data pentru a trece Legea Educatiei, in forma dorita de UDMR. Potrivit legii, istoria si geografia ar urma sa fie studiate in limba materna, prevedere care a starnit in trecut proteste vehemente ale Opozitiei.

Ca mutare tactica, o noua asumare a raspunderii este luata in calcul pentru finalul lunii octombrie. Puterea spera astfel sa o ia inainte motiunii de cenzura anuntate de PSD, regrupand majoritatea parlamentara in jurul lui Boc, mai scrie EvZ.

Gandul informeaza ca presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anuntat, fortand mana PDL, ca, incepand cu 1 ianuarie, salariile bugetarilor vor fi majorate. El a precizat ca legea salarizarii se discuta in prezent in cadrul Coalitiei de guvernare. „Nici nu ar fi cinstit sa nu crestem salariile. Ca prim pas, nu am redus personalul, ci am taiat uniform salariile la toata lumea cu 25%. Au urmat concedierile. De aceea, avem de unde sa revenim”, a aratat liderul Uniunii. „Partenerii nu au decat sa aiba dispute interne, dar sa respecte ce am convenit”, aminteste ziarul pozitia lui Marko Bela.

„Cred ca inca nu suntem in situatia sa spunem ca trecem in opozitie. Se poate ajunge chiar in timp scurt, dar acum suntem in situatia de a guverna, bine sau prost. Partenerii de coalitie, in jumatate de an, au facut o cale uimitoare de la formatiune cu disciplina militara, la deriva”, spunea liderul UDMR cu o saptamana in urma.

Nemultumirile din interiorul formatiunii maghiare ar putea duce la schimbari in conducerea acesteia la Congresul care va avea loc in februarie anul viitor, scrie Adevarul. Mai multi parlamentari UDMR vorbesc de o posibila trecere in Opozitie a formatiunii. Marko Bela exclude insa votarea motiunii de cenzura.

„UDMR nu mai trebuie sa accepte nicio masura de austeritate impusa de PDL, nicio taiere de salariu si nicio noua taxa”, a declarat senatorul Gyorgy Frunda. El sustine ca UDMR va trece in Opozitie daca PDL nu va lua in considerare politica economica a Uniunii. „Daca noi nu reusim sa schimbam ceva in deciziile Guvernului, riscam sa nu mai prindem pragul de 5%, care ne ofera accesul in Parlament”, a mai spus Frunda. Senatorul a dat termen pana la 1 ianuarie pentru ca situatia intre UDMR si PDL sa se regleze.
Gyorgy Frunda nu este singurul care se gandeste la iesirea formatiunii de la guvernare.

„Noi nu la motiune o sa ne spunem punctul de vedere, ci la elaborarea proiectului de buget. Daca nu reusim sa fim eficienti, vom fi nevoiti sa tragem concluzia asupra guvernarii”, a declarat si deputatul Petru Lakatos.

Nemultumirile din UDMR au fost accentuate insa in ultimele zile, cand reprezentantii formatiunii au cerut ca PDL sa reconsidere demisia lui Vasile Blaga din functia de ministru de Interne, potrivit Adevarul.

Liderul UDMR Marko Bela a declarat marti ca observa in continuare „prea multe ezitari” si pasi inapoi in privinta coalitiei de guvernare, insa formatiunea sa doreste sa depaseasca aceste momente si nu va sustine o motiune de cenzura a opozitiei, scrie si Romania Libera.

„Nu putem sprijini o motiune de cenzura care nu a fost initiata de noi”, a precizat Marko.

Ziarul publica si declaratia liderului PNL Crin Antonescu: „Cred ca o discutie serioasa cu UDMR trebuie purtata. Convingerea mea este ca sansele unei motiuni de cenzura, sansele crearii unei noi majoritati, tin foarte mult de pozitia UDMR. Este riscant si dificul sa construiesti, daca-mi permiteti formula, o majoritate la bucata. UDMR are in peisajul parlamentar actual votul de aur”. (Sorin Avram)Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii