Sighisoara: Gradinita care produce energie pentru oras   septembrie 29th, 2010

Investitia se poate amortiza in 10 ani (Foto: evz.ro)

O gradinita din Sighisoara a devenit producator de energie verde cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice, printr-un program-pilot finantat de guvernul german, potrivit evz.ro.

Gradinita numarul 6 din Sighisoara este printre putinii producatori de energie electrica din Romania care utilizeaza panourile fotovoltaice. Pe langa panourile solare pentru productia energiei termice, pe o parte din acoperisul gradinitei au fost montate astfel de panouri, care produc energie electrica ce intra in reteaua orasului.

In cazul unei avarii,  gradinita, aflata in proprietatea Bisericii Evanghelice, foloseste energia produsa de panouri fotovoltaice, energie stocata, in prealabil, intr-un sistem avansat de baterii care asigura o autonomie de pana la cateva zile.

„Avand in vedere capacitatea de productie a instalatiei inaugurate, investitia de la gradinita se va amortiza in aproximativ 10 ani”, spune Lazslo Nemet, managerul pe Europa de Est al companiei care a montat marti instalatia la gradinita din Sighisoara.

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a deveni producator de energie electrica sunt putini la numar. Mai intai trebuie sa fii inscris la ANRE in calitate de producator de energie, si apoi, pentru fiecare megawatt produs si livrat in retea, primesti de la Electrica o suma de bani, nu foarte mare, tinand cond de faptul ca este vorba despre pretul de angro.

Investitia de la Sighisoara a fost de aproximativ 26.000 de euro si fondurile au fost asigurate, in proporţie de 45%, de Guvernul Germaniei, care incearca sa promoveze in afara granitelor firmele germane din domeniul energiei verzi. Pentru tara noastra, investitorii au planuri mari. „In Romania este o piata care, in cinci ani, va ajunge la cateva sute de milioane de euro. Pentru filiala din Romania, noi ne propunem sa ajungem in cinci ani la o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro”, spun reprezentantii companiei.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii