Teodor Baconschi va fi prezent miercuri si joi la Chisinau   septembrie 29th, 2010

Foto: militar.infomondo.ro

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, se va afla la Chisinau, unde va inaugura, miercuri, Institutul Cultural „Mihai Eminescu”, prima institutie de acest fel pe care o deschide Romania in Moldova, iar joi va participa la cea de-a treia reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova, la care vor fi prezenti reprezentantii tuturor celor 27 de tari membre UE, relateaza NewsIn. Baconschi va avea intrevederi cu presedintele interimar Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat si cu ministrul afacerilor externe si integrarii europene Iurie Leanca.

De asemenea, la inaugurarea Institutului Cultural „Mihai Eminescu” din Chisinau va lua parte si presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici. Noul Institut Cultural va contribui la consolidarea spatiului cultural comun, regasirea valorilor si traditiilor comune si protejarea si promovarea limbii romane, precizeaza MAE. Romania, spre deosebire de Rusia, de pilda, nu avea niciun institut cultural in Republica Moldova. Ani de zile, vechea guvernare comunista de la Chisinau a pus piedici sau chiar s-a impotrivit fatis unor astfel de demersuri, insa, dupa venirea la putere a Aliantei pentru Integrare Europeana, Romania a primit acordul ca o astfel de institutie sa fie deschisa cat mai repede. Deschiderea Institutului face parte din politica de extindere a retelei institutelor culturale romanesti din strainatate si a constituit o prioritate a politicii externe romanesti, inscriindu-se in demersurile MAE si ICR vizand pastrarea identitatii culturale a romanilor din afara granitelor Romaniei. In functia de director al Institutului a fost numit Petre Guran.

Cea de-a treia reuniune a grupului de prieteni ai Republicii Moldova

Seful diplomatiei romane va lua parte, joi, la cea de-a treia reuniune a Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova. Potrivit ministrul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, aceasta este o actiune in premiera, extrem de importanta pentru Republica Moldova. „Dincolo de conotatia derularii acestei sedinte va fi un mesaj de sprijin pentru Republica Moldova de solidaritate si deschidere pentru perspectiva ei europeana. Aceasta reuniune va incununa actiunile pe plan intern si extern si va marca un jalon foarte important pentru perspectivele europene”, a declarat Leanca. La reuniune vor lua parte  reprezentantii tuturor celor 27 de tari membre UE, potrivit Chisinaului. Majoritatea vor fi reprezentate de ministrii de externe sau ministrii pentru afaceri europene, iar alte state vor delega trimisi speciali.

Printre cei prezenti se vor numara Stefan Fule, comisarul pentru extindere si vecinatate, ministrii de externe si pentru afaceri europene ai Italiei, Suediei, Poloniei, Romaniei, Frantei. Teodor Baconschi ar avea astfel ocazia unei noi intalniri cu Pierre Lellouche, secretarul francez pentru Afaceri Europene, sau chiar cu omologul sau de la Paris, Bernard Kouchner. Leanca a declarat ca reuniunea va trece in revista cele mai importante domenii de colaborare cu UE – Parteneriatul Estic, dialogul pe vize, zonele de liber schimb, asistenta macro-financiara.

Intrunirea se desfasoara in contextul in care impasul constitutional din Republica Moldova a determinat dizolvarea Parlamentului si convocarea de noi alegeri anticipate la 28 noiembrie, la aproape un an de cand la guvernare s-a aflat o coalitie de patru partide proeuropene care au schimbat perceptia occidentala a Republica Moldova, dupa opt ani de regim comunist. Comunistii si mai ales liderul lor, Vladimir Voronin, continua insa sa se bucure insa de o rata ridicata a popularitatii.

Potrivit MAE, Grupul pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova a fost lansat la 25 ianuarie 2010 si este o structura informala, deschisa tuturor statelor membre UE, care si-a confirmat utilitatea in ceea ce priveste sprijinirea eforturilor de democratizare, reforma si apropiere de standardele si valorile europene ale statului vecin. Reuniunea de la Chisinau din 30 septembrie este cea de-a treia, precedentele fiind organizate la 25 ianuarie 2010, la Bruxelles, si 14 iunie 2010, la Luxemburg.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii