Tony Blair stia din 2002 de torturile practicate de americani   septembrie 29th, 2010

pollsb.com

Documente noi demonstreaza faptul ca Tony Blair, fost premier al Marii Britanii, era la curent inca din 2002 cu incalcarile grosolane ale drepturilor omului comise de Statele Unite asupra unor cetateni englezi, informeaza Le Figaro.

In Regatul Unit nu trece o zi fara a fi scoase la iveala noi revelatii despre gravele compromisuri britanice in ceea ce priveste politica de torturi practicate de americani in Afganistan sau la Guantanamo.
Presa engleza publica documente care demonstreaza ca serviciile secrete ale Majestatii Sale au inchis ochii in mod deliberat in timpul unor „metode de interogare mai putin ortodoxe” utilizate de aliatii americani asupra unor „presupusi teroristi britanici”, motivul invocat fiind cel clasic, adica al „luptei impotriva terorismului”. Dovezile, care sunt prezentate pe larg in Guardian, arata ca seful de atunci al Cabinetului de la Londra, Tony Blair, fusese corect informat asupra a ceea ce se petrecea in locurile de detentie controlate de armata SUA.

Declaratia buclucasa

Proba cea mai clara o reprezinta un document din data de 18 ianuarie 2002 si adnotat personal de Tony Blair. Este vorba despre o nota a Ministerului de Externe referitoare la mai multi cetateni britanici detinuti de americani in Afganistan si la Guantanamo. In josul paginii, scris de mana, se pot citi urmatoarele: „Este foarte important de stiut felul in care sunt tratati. Chiar daca, initial, am fost total sceptic cand am auzit zvonurile despre torturile de care se fac vinovati militarii americani, trebuie sa li se comunice aliatilor nostri ca asemenea tratamente sunt inacceptabile din punctul nostru de vedere”.
Nu trecusera decat cateva luni de la atentatele de la New York, iar englezii erau deja la curent cu abuzurile comise de tortionarii americani. Autoritatile britanice, insa, si-au justificat totala pasivitate din acea perioada prin faptul ca au aflat mult mai tarziu despre aceste lucruri.

Patru zile mai devreme, pe 14 ianuarie, un memoriu de sase pagini intocmit de un oficial guvernamental ramas anonim evoca situatia a trei cetateni britanici detinuti in Afganistan, care „au fost subiecte ale unor posibile cazuri de tortura” ce ar fi avut la in capitala afgana, Kabul. „Americanii au inceput sa transfere detinuti din Afganistan catre Guantanamo”, se mai arata in document, in care precizeaza ca „noi nu am ridicat nicio obiectie de principiu atunci cand s-a problema transferului cetatenilor nostri”.

In fine, o scrisoare de la Londra avand destinatia ambasada britanica de la Washington, din data de 24 octombrie 2002, reflecta teama autoritatilor londoneze de a justifica propriei opinii publice durata de detentie anormal de lunga a unor cetateni britanici impotriva carora nu existau niciun fel de acuzatii concrete, ci deasupra carora planau doar niste presupuneri, fara sa se deschida un proces elementar si fara sa aiba dreptul la avocati. „Atata timp cat razboiul impotriva terorismului, in termeni largi, va continua, Statele Unite si Marea Britanie vor avea drept de detentie asupra acelora contra carora lupta”. Totul depinde, este concluzia documentului, de cat de „plauzibil si credibil” poate fi argumentul pentru care razboiul este dus in continuare. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii