Analiza: Pietele financiare s-au indragostit din nou de euro   septembrie 30th, 2010

foto: stock.xchng

Desi este departe de a fi valuta perfecta, pietele financiare s-au indragostit din nou de euro, la numai cinci luni de la prezicerea colapsului uniunii monetare europene. Doar in ultimele doua saptamani, moneda unica a crescut cu aproape 5% fata de dolar.

Chiar daca temerile privind situatia financiar-fiscala a unor tari precum Irlanda si Spania persista, nesiguranta economica din Statele Unite, Japonia si Marea Britanie, dar si amenintarea „printarii de bani” de catre bancile centrale ale acestor tari fac ca moneda europeana sa fie „raul cel mai mic”, se arata intr-o analiza Reuters, citata de Mediafax.

Potrivit analistului Citigroup Tom Fitzpatrick, „pe taramul orbilor, omul cu un singur ochi este rege”, acesta adaugand ca moneda euro da semne ca a iesit de pe trendul descendent care dureaza inca de la sfarsitul anului 2008.

La cotatia de 1,36 dolari, euro a recuperat deja mai mult de jumatate din declinul recent fata de dolar, dupa ce a cazut de la 1,5 dolari in noiembrie 2009 la un minim al ultimilor patru ani, de sub 1,19 dolari, in iunie 2010.

Investitorii considera ca schimbul de dolari pe euro este cea mai buna investitie in prezent, dupa un val de semnale din economia americana care alimenteaza speculatiile ca Federal Reserve ar putea incepe inca din noiembrie sa incerce sa invie cresterea prin „printarea” de dolari pentru achizitionarea de obligatiuni de stat si alte active.

A.E.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii