Coreea de Nord: Inspaimantatoarea sora a dictatorului Kim Jong-il   septembrie 30th, 2010

freerepublic.com

Kim Kyong-hui, sora dictatorului nordcoreean Kim Jong-il, considerata de catre serviciile secrete straine ca fiind grav bolnava si in pragul mortii, a fost promovata, pe data de 28 septembrie, intr-o maniera pe cat de neasteptata, pe atat de spectaculoasa. Mai exact, a primit inca o stea militara, drept pentru care este acum general de armata si are acelasi grad ca si fiul cel mic al lui Kim Jong-il, Kim Jong-un, unanim considerat mostenitorul potential, noteaza site-ul slate.fr.

Kim Jong-hui, femeia de care toti sunt infricosati, are 64 de ani si este general de armata intr-o tara care poseda arma nucleara si are mii de rachete indreptate in permanenta catre capitala sud-coreeana, Seul. Cele mai credibile informatii spun ca sora lui Kim este alcoolica notorie, si-a lichidat fara mila mai multi rivali politici si este vinovata moral de sinuciderea propriei sale fiice.

„Nu are nimic in spate care sa justifice o cat de mica pregatire militara”, spune Evans Revere, un fost diplomat american care a petrecut ani buni la ambasada tarii sale din Seul. „Aceasta inaintare exceptionala in grad sugereaza faptul ca reprezinta o componenta esentiala in dorinta familiei de a se perpetua la putere”.

Tanarul Kim Jong-un a fost si el promovat la gradul de general de armata. Varsta sa este estimata la 27-28 de ani, deoarece serviciile secrete occidentale au foarte putine informatii despre el. Din cate se pare, ar fi frecventat o scoala particulara din Elvetia, dar ar fi facut-o sub un nume fals. Mai multi colegi de clasa, care l-au recunoscut in fotografii, spun despre el ca era fan declarat al baschetului american, al lui Michael Jordan, dar si al actorului american de origine belgiana Jean-Claude Van Damme.

Dar nu atat promovarea lui Kim Jong-un a surprins mediile straine, era logic si de prevazut in perspectiva succesiunii, ci aparitia in lupta pentru putere a tovarasei Kim Kyong-hui. Steaua ei este, in mod clar, in urcare, fiind vazuta de mai bine de cateva luni in mod frecvent tinandu-si fratele de brat in timpul vizitelor oficiale sau ale evenimentelor publice. In februarie, anul acesta, a fost vazuta la opera din Hanoi in timp ce avea o conversatie animata cu diplomati rusi.  Este maritata cu Jang Song-taek, unul dintre principalii consilieri ai fratelui sau si vicepresedintele Consiliului National al Apararii.

Totusi, intrebarea pe care si-o pun analistii ramane: este posibil sa ii fi devenit rivala nepotului ei in lupta pentru puterea absoluta? Sau, dimpotriva, promovarea ei vrea sa spuna ca nu va exista nicio opozitie atunci cand Kim Jong-un va fi pe punctul de a prelua controlul?

Specialistii in politica peninsulei sunt sceptici, fie si pentru simplul fapt ca societatea coreeana este misogina, sansele unei femei de a conduce sunt nule.
Dar, un lucru este sigur. Chiar daca nu va deveni prima femeie-dictator din istoria tarii, ascensiunea ei nu promite nimic bun. Numai anul trecut, in iunie 2009, presa din Japonia si din Coreea de Sud a scris despre un accident de masina mai mult decat suspect in care a murit un rival politic personal al surorii lui Kim.

Jae H. Ku, directorul School of Advanced International Studies din Washington, estimeaza ca este vorba, pana la urma, doar de „asigurare pentru familie. Disparuse, totusi, de cateva decenii de pe scena politica. Promovarea ei demonstreaza insingurarea dictatorului. Ultima sa solutie este orientarea si revenirea la origini. Adica, la propria sa familie. Este tipic asiatic acest lucru. Mai mult decat atat, este tipic coreean”.

Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii