Circulatia trenului Chisinau – Odesa prin regiunea transnistreana va fi reluata   octombrie 1st, 2010

Foto: presa-basarabia.com

Circulatia trenurilor de pasageri pe ruta Chisinau-Odesa-Chisinau, prin regiunea transnistreana, intrerupa in 2006, va fi reluata vineri, relateaza agentia Interlic, citata de NewsIn. Agentia comenteaza ca masura constituie „un progres mare” pentru remedierea problemei transnistrene. Recent, a fost semnat un acord provizoriu in acest sens de catre intreprinderile cailor ferate din Republica Moldova, Federatia Rusa si Ucraina, acord intermediat de catre misiunea Uniunii Europene la Chisinau.

Acordul este valabil pana la 31 decembrie 2012, dar surse din cadrul intreprinderii ucrainene au declarat, potrivit Info-Prim Neo, ca daca acordul temporar va fi eficient, atunci dupa 31 decembrie 2012 circulatia trenurilor va deveni permanenta.

Trenul va pleca din Chisinau in fiecare zi la ora 7 dimineata, la 12 va ajunge in Odesa, iar seara va reveni la Chisinau. Pasagerii vor trece controlul vamal si de graniceri pe segmentul transnistrean al granitei cu Ucraina. Potrivit Publika.md, pretul unui bilet este de 100 de lei, cu 10 la suta mai mult decat pretul la calatoria cu autobuzul care are aceeasi destinatie.

Potrivit Unimedia, citata de NewsIn, in 2006, circulatia feroviara a trenurilor prin regiunea transnistreana a fost intrerupta, cand Tiraspolul a declarat ca segmentul de cale ferata moldoveneasca care trece pe teritoriul transnistrean este proprietatea autoproclamatei republici si a cerut taxa pentru tranzitarea trenurilor. Trenurile moldovenesti au fost nevoite sa circule ocolind reginea separatista, ceea ce inseamna 42 de kilometri in plus.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov, declara luna trecuta ca reluarea circulatiei trenurilor de marfuri la volum deplin ramane nesolutionata, aminteste NewsIn. „Conlucram de mult timp cu expertii europeni in domeniul cailor ferate. Este un proiect asistat de UE pentru gasirea unei solutii durabile de reluare a circulatiei in volum deplin pe caile ferate”, a spus Osipov.

(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii