REVISTA PRESEI POLITICE: Guvernul PSD sau pielea ursului din padure   octombrie 1st, 2010

Foto: intactnews.ro

Partidul Social Democrat isi pregateste strategia de guvernare anuntand scheletul guvernului fantoma, fara a-i nominaliza, insa – asa cum a procedat PNL – si pe eventualii detinatori ai portofoliilor, ceea ce a starnit speculatiile mass-media.

Dupa modelul „cabinetului din umbra” lansat de PNL, partidul condus de Victor Ponta propune un Executiv cu 13 ministere, scrie Evenimentul zilei. Cele 13 ministere sunt Finante si Economie, Agricultura si Dezvoltare Rurala, Munca si Protectie Sociala, Sanatate si Familie, Educatie, Cercetare, Tineret si Sport, Administratie, Interne si Dezvoltare Regionala, Industrie, Comert, Turism si Mediu de Afaceri, Mediu, Ape si Paduri, Afaceri Externe, Cultura, Culte si Minoritati, Justitie, Aparare si Securitate Nationala, Infrastructura si Constructii.

Ponta a aratat ca printre prioritatile economice ale programului se afla cota TVA si sistemul de impozitare.

Adevarul comenteaza ca favoriti pentru a ocupa portofoliile „din umbra” sunt cei din „garda tanara“, sprijiniti de Victor Ponta, care este considerat viitorul premier al eventualului guvern PSD.

Ponta a promovat constant, mai ales dupa preluarea sefiei PSD, tabara tanara, reprezentata de parlamentari ca Dan Sova, Nicu Banicioiu, Valeriu Zgonea, Titus Corlatean sau Georgian Pop, starnind critici in surdina din partea unor seniori, arata ziarul, citand surse din partid.

„Greii” partidului, precum Ecaterina Andronescu, Liviu Dragnea sau Dan Nica isi vor atribui insa fara drept de apel un portofoliu, datorita experientei castigate, adauga Adevarul, care prezinta si variantele de ministri ai Guvernului din umbra al PSD :

– Administratie, Interne si Dezvoltare Regionala: Liviu Dragnea sau Dan Nica (fost ministru de Interne)
– Externe: Titus Corlatean
– Finante si Economie: Florin Georgescu (prim-viceguvernator BNR), Iulian Iancu sau Viorel Stefan
– Justitie: Dan Sova sau Ioan Chelaru
– Aparare: Ioan Mircea Pascu (fost ministru al Apararii)
– Educatie: Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educatiei)
– Cultura: Olguta Vasilescu
– Agricultura si Dezvoltare rurala: Victor Surdu sau Petre Daea (fost ministru al Agriculturii)
– Industrie: Constantin Nita (fost ministru al IMM-urilor) sau un specialist din afara partidului
– Infrastructura si Constructii: Robert Negoita
– Sanatate: Florian Popa (rectorul Universitatii de Medicina) sau Nicu Banicioiu
– Munca: Alexandru Athanasiu (fost ministru al Muncii)

Jurnalul National relateaza ca, la negocierile cu PNL, Victor Ponta le-a spus liberalilor ca are mandat sa fie prim-ministru, starnindu-le acestora zambete, in timp ce Crin Antonescu afirma permanent ca premierul unui guvern de dupa motiune, sprijinit de PSD, PNL si UDMR, nu poate sa fie decat unul independent, in nici un caz unul din PSD.

In schimb, daca PNL devine partidul principal intr-o alianta de guvernare, premierul ar trebui sa fie liberal. Intrebat joi despre varianta premierului liberal, Ponta a replicat si el: „Nu persoanele sunt importante. Putem stabili dupa aceea. Dupa ce omoram ursul (daramam guvernul Boc – n.r.), vedem ce facem cu pielea lui”, consemneaza Jurnalul National.

Social-democratii se gandesc la un minister care inglobeaza Administratia, Internele si Dezvoltarea Regionala, scrie si Gandul, care prezinta lista celor 13 ministere propuse de PSD.

Varianta guvernamentala a fost facuta publica, joi, de presedintele Consiliului National al partidului, Adrian Nastase. Potrivit acestuia, din Executiv ar mai face parte si patru ministri delegati care s-ar ocupa de atragerea de fonduri europene, controlul guvernamental, politicile publice si implementarea reformelor, dialogul social, relatia cu sindicatele si societatea civila, adauga ziarul.

Romania libera reda spusele lui Emil Radu Moldovan, purtator de cuvant al PSD, potrivit caruia partidul „nu a discutat despre infiintarea unui guvern din umbra. Noi suntem in lucru pentru elaborarea pana pe 16 octombrie a unei viziuni asupra unui program de guvernare pe care o propune partidul nostru”. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii