Calendar ortodox: 2 octombrie, Sfantul Ciprian vrajitorul   octombrie 2nd, 2010

Mana dreapta a sfantului este prezenta la Biserica Zlatari din Capitala (Foto: crestinortodox.ro)

Credinciosi din mai multe zone ale tarii se inchina astazi la moastele Sfantului Ciprian, aflate la Biserica Zlatari, din Capitala, al carei ocrotitor este, scrie Ziarul Lumina.

Biserica Sfantul Ciprian – Zlatari se afla pe Calea Victoriei, nr.12, intre strazile Stavropoleos si Lipscani. In aceasta biserica este prezenta mana dreapta a sfantului Ciprian. Oamenii il cinstesc pentru partea luminoasa a vietii sale: convertirea la crestinism, viata inchinata slujirii lui Hristos si pentru cununa de martir pe care a primit-o in vremea cand era episcop. Sfantul Ciprian este cel care inlatura farmecele si vrajile. Mana dreapta a Sfantului Ciprian, facatoare de minuni, se afla in partea stanga a altarului, intr-o caseta de mici dimensiuni. Orice credincios se poate inchina Sfintelor Moaste.

Evenimentele dedicate hramului au inceput vineri, cand racla cu moaste a fost scoasa in procesiune si apoi asezata in curtea bisericii, iar seara au fost oficiate slujba Vecerniei si Acatistul Sfantului Ciprian

Sambata, incepand cu ora 7:30, racla cu moaste va fi scoasa din nou din biserica, dupa care vor urma Utrenia si Sfanta Liturghie arhiereasca, savarsite de Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal, impreuna cu un sobor de preoti.

Despre Sfantul Ciprian stim ca a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305). A fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei.

Din relatarea vietii sale, aflam ca un tanar pagan, Aglaid, s-a indragostit de Iustina si dorind sa o ia de sotie, cere ajutorul vrajitorului Ciprian pentru ca a fost respins de fecioara. Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care sa aprinda in ea pofta trupeasca pentru Aglaid. Dar vrajile lui Ciprian au ramas fara efect, caci ea le alunga cu rugaciune, post si semnul sfintei cruci. In urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut inselarea in care se afla si s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai tarziu episcop in Cartagina. Sfantul Ciprian a murit ca martir pe 2 octombrie 304 impreuna cu Sfanta Iustina.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii