“Oameni, pietre, oameni, sori”, un omagiu adus lui Florian Pittis   octombrie 4th, 2010

Astazi se implinesc trei ani de cand Florian Pittis nu mai este printre noi. Unul dintre personajele pe care le-a interpretat cu daruire la radio a fost scriitorul Panait Istrati. In calitate de regizor, Florian Pittis l-a readus pe Istrati in actualitate, intr-un spectacol memorabil prezentat la Sala Radio, realizat in 1992 cu studentii sai de la Academia de Teatru si Film. Nu intamplator, astazi, “Oameni, pietre, oameni, sori” este un omagiu adus lui Florian Pittis de actorii Irina Petrescu, Emilia Popescu si Marcel Iures. Florian Pittis revine astfel in actualitate dand viata personajului Panait Istrati al carui interpret ideal se dovedeste a fi, potrivit agentia de carte.ro

Vor fi prezentate, in avanpremiera, secvente din “Oameni, pietre, oameni, sori”, emisiune din ciclul biografii, memorii, a carei premiera este programata in luna noiembrie 2010. Programul cuprinde evocarea personalitatii lui Florian Pittis de catre actrita Irina Petrescu si ziaristii Sofia  Sincan, Camelia Stanescu si Dan Ursuleanu.

„Hei, ce ploaie si ce vant va marca destinele artistice ale multora”

Ziua de 4 octombrie este dedicata la Radio 3Net lui Florian Pittis. Intr-o interventie, in direct, din studioul radioului, actrita Maia Morgenstern si-a amintit de cel care i-a marcat existenta, a influentat-o si a incurajat-o. „Hei, ce ploaie si ce vant va marca destinele artistice ale multora. Florian Pittis a fost fidel constiintei sale, a sapat adanc, a cercetat. Avea un cuvant de spus la nivel social, protestatar, nu de dragul protestului, a victimizarii”. Maia Morgenstern caracterizeaza prezenta lui Pittis in mediul artistic ca pe ceva „de catifea”. In opinia sa, ceea ce Pittis a transmis oamenilor a fost „respectul sinelui, a invata, a respecta, a fi consecvent, sa nu-ti fie jena sa-ti sustii parerile, optiunile”.

Profetul generatiei in Blues Jeans

Florian Pittis s-a nascut la 4 octombrie 1943, in Bucuresti. Tatal sau, Nicolae Pittis, era comandor de aviatie si mama sa, Ana, era secretara de scoala. Porecla de „Moţu” a primit-o de la bunica din partea tatalui, pentru ca era primul nepot si cel mai alintat. La 14 ani, pe scena scolii, joaca in piesa „O scrisoare pierduta” rolul Cetateanului turmentat.

A urmat cursurile Liceului „Gheorghe Lazar” din Bucuresti. La terminarea acestuia, isi incearca norocul la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC). Prima oara este declarat respins, din cauza unui „R” prea puternic. Dupa un an isi implineste visul, intrand la clasa actorului Radu Beligan. Pentru a fi aproape de scena, se angajează la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra ca electrician. Vede spectacolul „Cum va place” (in care va debuta mai tarziu in rolul pajului), in regia lui Liviu Ciulei, de 236 de ori. Devine actor la Bulandra in 1961, cand directorul teatrului era acelasi Liviu Ciulei.

Florian Pittis a avut roluri foarte apreciate de critici si de public deopotriva. Dintre piesele in care a jucat, amintim : „Antigona”, de Sofocle (regia: Alexandru Tocilescu), „Buna seara, domnule Wilde”, de Oscar Wilde (regia: Alexandru Bocăneţ), „Titanic Vals”, de Tudor Musatescu (regia: Toma Caragiu), „Iulius Cezar”, de William Shakespeare (regia: Andrei Serban), „Elisabeta I”, de Paul Foster (regia: Liviu Ciulei), „Furtuna”, de William Shakespeare (regia: Liviu Ciulei) sau „Azilul de noapte”, de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei).

O emisiune dedicata lui Florian Pittis poate fi ascultata, la aceasta ora, AICI:

O galerie audio cu Florian Pittis de la radio3 net.ro gasiti AICI

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii