Iasi: Soferii fara rovinieta, filmati, verificati online si amendati acasa   octombrie 4th, 2010

Soferii prinsi fara rovinieta risca amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei (foto: 6am.ro)

Soferii fara rovinietei vor fi mult mai usor de identificat. Asta deoarece, de la 1 octombrie a intrat in vigoare rovinieta electronica, prin intermediul careia soferii vor putea fi verificati printr-o simpla accesare a bazei de date.

Controlul rovinietei se face fie prin intermediul unor camere fixe de luat vederi, fie in trafic, cu ajutorul unor masini dotate  cu sistem video. Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor, acestea fiind apoi verificate in baza centrala de date.  In cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate aceste operatiuni au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se intocmeste proces verbal si i se trimite amenda, prin posta, la domiciliu, noteaza Monitorul de Suceava.

Potrivit lui Nicolaie Popovici, director comercial in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, la nivelul regiunii Moldova nu au fost inca montate camere video fixe care sa ii inregistreze pe soferi, insa doua dintre autospecialele directiei au fost dotate cu sistem video si de verificare online.

„Pentru cele doua masini s-a intocmit, incepand de vineri, 1 octombrie, un grafic de actiune in toate judetele Moldovei. In Suceava se va actiona frecvent, pe drumurile nationale cu un trafic intens. Camerele video inregistreaza masinile si se verifica apoi daca taxa de drum este achitata. Proprietarii de masini fara rovinieta nu vor fi opriti in trafic, ci vor primi procesele verbale de sanctionare acasa”, a precizat acesta,

Lipsa rovinietei se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, in functie de categoria autovehiculului. Pe langa sanctiune, soferul prins este obligat sa achite si contravaloarea taxei de drum aferenta masinii sale pe o perioada de 12 luni.

Orice conducator auto isi poate procura rovinieta la subunitatile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Postei Romane, cat si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj. Plata este inregistrata automat in baza de date centrala si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Vechile roviniete raman valabile pana la data la care vor expira.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii