Iran: Raspandirea virusului informatic Stuxnet este deja sub control   octombrie 4th, 2010

abonamenteservice.ro

La o saptamana dupa ce 30.000 de calculatoare au fost infectate cu virusul Stuxnet, inalti responsabili de la Teheran afirma ca toate site-urile contaminate au fost „dezinfectate”, informeaza Le Figaro. „Am gasit solutia optima pentru a opri replicarea virusului si este deja in aplicare”, a indicat Veidar Moslehi, ministrul iranian al Informatiilor.

De altfel, Iranul a admis imediat, la momentul respectiv, faptul ca retelele informatice fusesera atinse, dar precizeaza nu au existat „pagube serioase”.

Expertii iranieni spun ca, dupa efectuarea mai multor expertize, Stuxnet nu este chiar atat de periculos pe cat se estimase initial. Descoperit in luna iunie, virusul cauta sa se instaleze in programe de soft marca Siemens, care optimizeaza oleoducte, platforme petroliere sau centrale electrice. Preluand controlul si reprogramand aceste aplicatii, ar putea avea capacitate de producere a unor sabotaje de amploare ale infrastructurii industriale. „Din fericire, Stuxnet nu face mai mult decat sa colecteze informatii pentru ca, in final, sa se autodistruga”.

Desi incearca sa minimalizeze impactul real al Stuxnet, Iranul vede mai mult ca niciodata pana acum mana unor hackeri cibernetici in spatele carora stau guverne straine, total ostile programului nuclear american. Sambata, ministrul de Interne a anuntat arestarea a mai multor „spioni” sub acuzatia ca „doreau sa conduca o activitate de distrugere” prin Internet. „Serviciile de securitate asigura o acoperire completa a netului si nu vor permite niciun fel de scurgeri de informatii in ceea ce priveste programul nuclear iranian si, cu atat mai putin, compromiterea acestuia” a mai spus ministrul Moslehi. Nu au fost mentionate nici data sau locul arestarilor efectuate de oamenii guvernului, nici legatura dintre ei si virusul in cauza.

Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii