REVISTA PRESEI LIFE Universitatile romanesti, in cea mai mare criza din ultimii 20 de ani   octombrie 4th, 2010

Asistentii universitari au ajuns sa fie platiti ca muncitorii necalificati (foto: psih.uaic.ro)

A inceput un an nou universitar. Si cum era de asteptat, studentii raman cu aceleasi probleme ca in fiecare toamna: lipsa locurilor de cazare, subfinantarea, adaptarea curriculei la standardele europene ale sistemului Bologna, taxe marite si proteste. Anul acesta insa, studentii mai primesc o lovitura, „sub cele mai bune auspicii”, dupa cum zice ministrul Daniel Funeriu ca a debutat noul an universitar: suparate pe taierile salariale, multe dintre cadrele universitare se gandesc serios sa-si schimbe locul de munca, mai ales ca asistentii universitari au ajuns sa fie platiti ca muncitorii necalificati. Toate acestea arunca universitatile in cea mai mare criza din ultimii 20 de ani, dat fiind si faptul ca numarul studentilor platitori de taxe scade de la an la an, fapt ce presupune automat diminuarea bugetelor. Dar sa vedem ce spun ziarele de astazi despre „toamna de plumb” a studentilor.

Daca l-am crede pe ministrul Daniel Funeriu, noul an universitar a inceput sub cele mai bune auspicii. Libertatea insa ne asigura ca „lucrurile nu stau nici pe departe asa. Invatamantul superior fierbe, ca si cel preuniversitar. Subfinantat inca de la alcatuirea Bugetului, ministerului i-au fost reduse si la rectificare fondurile. Cadrele didactice de la “stat”, afectate si ele de reducerea salariilor, se pregatesc de proteste. Li se alatura studentii, care nu mai fac fata greutatilor materiale. A reinceput si anualul scandal legat de cazare, caminele fiind insuficiente, iar traficarea locurilor fiind boala veche. Invatamantul superior trece, dincolo de precaritatea fondurilor, prin suferinte sistemice, care par a se accentua printr-o interminabila reforma. Nici Guvernul, nici Legislativul nu se arata preocupate, daramite capabile sa-l aseze pe o baza logica, rationala, eficienta. Legea domeniului se fezandeaza pe undeva prin Parlament, dupa dispute incinse, legate atat de pretentiile soparloase ale UDMR, cat si de pofta lui Funeriu de a ingradi autonomia universitara”. Iar daca toate acestea nu sunt de ajuns, din Evenimentul Zilei aflam ca „Studentii incep cursurile cu vechile probleme. Plus una noua”: suparate pe taierile salariale de 25%, multe dintre cadrele universitare se gandesc serios sa-si schimbe locul de munca. Problema e de perspectiva, considera decanul Facultatii de Fizica a Universitatii din Bucuresti, Alexandru Jipa, mai ales ca veniturile au scazut, iar catedrele sunt blocate in continuare. Pana una-alta, pentru absolventii care isi doresc o cariera universitara nu sunt posturi. In urma reducerii de 25%, asistentii au ajuns la salarii de cuprinse intre 600 si 900 de lei. Un lector – post ce poate fi ocupat doar dupa obtinerea doctoratului – castiga in jur de 1.200 de lei. „Riscurile sunt, daca aceasta situatie persista, ca unii sa fie demotivati pentru ca raman cu bani putini si au griji si datorii”, a explicat prodecanul Facultatii de Filosofie a Universitatii din Bucuresti, Constantin Stoenescu”.

Gandul anunta ca, din pricina crizei financiare, universitatile romanesti se golesc de studenti platitori. „Cu o scadere de 10% in fiecare an a numarului de studenti, invatamantul superior romanesc intra in „iarna fara sfarsit” a finantarii. Noul an universitar anunta continuarea depopularii facultatilor autohtone. Numarul din ce in ce mai redus al absolventilor de liceu, concurenta serioasa facuta de facultatile din Occident si dificultatile financiare pe care le au studentii arunca universitatile romanesti in cea mai mare criza din ultimii 20 de ani. Criza ce se traduce, in primul rand prin ocuparea a din ce in ce mai putine locuri cu taxa, fapt ce presupune scaderea incasarilor si automat diminuarea bugetelor.

O.R.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii