SRI: Romania mentine nivelul alertei teroriste la albastru-precaut   octombrie 4th, 2010

Foto:militar.infomondo.ro

Informatiile si evaluarile realizate de Serviciul Roman de Informatii nu releva, la ora actuala, amenintari directe la adresa Romaniei, motiv pentru care se mentine nivelul de alerta terorista actual, albastru-precaut, a declarat seful Biroului de presa al SRI, Sorin Sava, citat de NewsIn. Daca vor aparea unele riscuri, SRI va propune CSAT ridicarea nivelului de alerta terorista, a subliniat acesta. Precizarile SRI vin in contextul in care, duminica, SUA au emis o alerta de calatorie pentru cetatenii americani din Europa, avertizand ca exista riscul comiterii de atentate in Franta, Germania si Marea Britanie.

 

SRI intreprinde masurile standard necesare in astfel de situatii, pentru a cunoaste si preveni situatii generatoare de riscuri teroriste pe teritoriul Romaniei, in contextul avertizarilor emise de autoritatile din SUA si ale unor state occidentale cu privire la cresterea riscurilor de comitere a unor atentate teroriste in Europa, a afirmat Sorin Sava. „In eventualitatea in care se vor contura anumite riscuri, SRI va adopta masurile necesare pentru contracararea amenintarilor si, bineinteles, in functie de situatia operativa, va propune Consiliului Suprem de Aparare a Tarii propunerea de ridicare a nivelului de alerta terorista”, a afirmat Sorin Sava. El sustine insa ca, la ora actuala, „informatiile detinute si evaluarile realizate de SRI nu releva amenintari directe la adresa Romaniei, motiv pentru care se mentine nivelul de alerta terorista existent, adica albastru-precaut”.

Reprezentantul Serviciului a mai spus ca se monitorizeaza atent evolutia amenintarilor teroriste la adresa Romaniei, in cooperare cu celelalte autoritati nationale competente in domeniu, dar si cu parteneri externi.

Romania are un sistem de alerta terorista in cinci trepte. Instituirea Sistemului National de Alerta terorista, ca mijloc adecvat de prevenire, descurajare si combatere a actiunilor de pregatire si desfasurare a unor eventuale atentate pe teritoriul Romaniei, a fost aprobata de CSAT in sedinta CSAT din 15 aprilie 2004, noteaza NewsIn. Nivelurile de alerta terorista sunt urmatoarele: Verde- Scazut, cand informatiile disponibile si evenimentele recente estimeaza ca un atentat este putin probabil; Albastru-Precaut, daca informatiile disponibile si evenimentele recente estimeaza existenta unui risc scazut de producere a unui atentat terorist; Galben -Moderat, in cazul in care informatiile disponibile si evenimentele recente evidentiaza ca exista risc general de producere a unor atentate teroriste si se estimeaza ca un atentat este posibil; Portocaliu-Ridicat, cand informatiile disponibile si evenimentele recente evidentiaza ca exista un risc semnificativ de producere a unor atentate teroriste si se estimeaza ca un atentat este probabil; Rosu-Critic semnalizeaza ca informatiile disponibile si evenimentele recente evidentiaza ca exista un risc iminent de producere a unor atentate.(L.P)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii