Borbely: Romania nu va fi afectata deocamdata de catastrofa ecologica din Ungaria   octombrie 5th, 2010

Curatarea zonelor afectate ar putea dura chiar ani (Foto: adevarul.ro)

Ministerul Mediului si Padurilor, Laszlo Bornely,  a dat asigurari ca in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei, in urma dezastrului ecologic petrecut din Ungaria, noteaza evz.ro.

De asemenea, ministrul a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei care au confirmat ca la aceasta ora nu exista pericol de poluare in Dunare, pe teritoriul Romaniei.

Reamintim ca luni, patru oameni au murit, printre care un copil, si peste 120 au fost raniti dupa ce rezervorul unei fabrici de aluminiu a cedat si a inundat mai multe localitati din Ungaria. Deseurile au ajuns in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in Vestul Ungariei.

Scurgerile toxice din rezervoare continua si astazi si ameninta nu doar locuitorii din Devecser, Kolontar si Somlovasarhely, ci si fauna si flora de pe o suprafata de 40 de kilometri patrati, potrivit secretarul de stat din ministerul ungar al mediului, Zoltan Illes, care a vizitat zonele afectate.

Cel mai grav este ca procesul de eliminare a consecintelor accidentului ar putea dura luni bune, chiar ani, dupa estimarile expertilor. Acestia mai spun ca bazinul unde erau stocate deseurile a cedat din cauza ploilor din ultima perioada.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii