Cluj: Neurochirurgii – someri aici, sefi de clinica in strainatate   octombrie 5th, 2010

Romania risca sa ramana fara specialisti in domeniu (foto: ejk.de)

Dupa ani de pregatire si dezamagiti de sistemul sanitar din Romania, tot mai multi medici tineri decid sa paraseasca tara. Mii de specialisti in neurochirurgie pleaca in strainatate din cauza ca aici nu pot munci in specialitatea in care s-au pregatit timp de 7 ani.

Daca acest fenomen va continua, tara noastra risca sa ramana fara specialisti in acest domeniu. „Specialitatea de neurochirurgie dureaza 7 ani, este cea mai lunga specialitate, cu costuri imense. Socotiti asa: 12 ani de scoala pana la liceu, 6 ani de facultate. Sant 18 ani, dupa care sant 7 ani de specialitate. Rezulta 25 de ani de scoala pentru a forma un neurochirurg. Eu am format in ultimii 3 ani 11 someri. Acesti oameni nu au loc de munca dupa 25 de ani în care statul numai a investit în ei. Mai e partea de investitie umana, munca lor, ambitia lor de a face o specialitate de varf, pe care nu le mai pun la socoteala“, a declarat Stefan Florian, seful Clinicii de Neurochirurgie Cluj, citat de Monitorul de Cluj.

Atat seful clinicii clujene, cat si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, neurologul clujean Dafin Muresanu, subliniaza faptul ca de pregatirea foarte buna a neurochirurgilor romani beneficiaza strainii. „Sunt mii de medici care pleaca intr-o cadenta extraordinara din Romania si vom ramane si fara aceasta experienta, si fara mana de lucru calificata“, a spus Dafin Muresanu.

Astfel, dupa ce sunt pregatiti de statul roman, specialistii pleaca peste granita din cauza ca nu au unde sa munceasca in tara. In plus, in strainatate sunt foarte bine primiti. „Am oameni care sunt in Elvetia, in Anglia, unul in Franta, unul in Israel. Toti vin si imi spun ca ceea ce se face la noi este de top. Acolo au ajuns sa munceasca pentru ca au experienta si sunt luati din prima si li se da responsabilitate. Unul dintre rezidentii mei este sef de clinica, al doilea dupa profesor, el opereaza si abia a terminat specialitatea. Despre asta vorbim: ce investim si cum ne batem joc de aceasta investitie“, a declarat medicul Stefan Florian.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii