UPDATE Dezastru ecologic in Ungaria: Deversarea de reziduuri toxice ameninta intreaga Europa de Est – VIDEO   octombrie 5th, 2010

In urma dezastrului ecologic, 4 persoane si-au pierdut viata (foto: adevarul.ro)

17:00 Ministerul Mediului si Padurilor a primit informatii de ultima ora privind evolutia incidentului ce a avut loc in dupa-amiaza zilei de luni in dreptul localitatii Ajka, Ungaria. Conform estimarilor specialistilor, in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei. La aceasta ora nu exista pericol de poluare in Dunare, pe teritoriul Romaniei.

Stare de urgenta in Ungaria dupa ce aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice s-au scurs luni dintr-un rezervor avariat. Guvernul de la Budapesta a decretat marti starea de urgenta in trei comitate din vestul Ungariei.

Starea de urgenta a fost decretata in comitatele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas.  Scurgerea rosiatica provocata de explozia unui rezervor apartinand unei fabrici de alumina a provocat o catastrofa ecologica ce ameninta mii de persoane, relateaza AFP. Reziduurile chimice toxice  au ajuns in parauri si raulete si ameninta sa polueze apele Dunarii. In cazul in care oxidul de fier va ajunge in principala artera fluviala a Europei de Est, risca sa fie poluate si Bulgaria, Romania, Serbia si Ucraina, relateaza media ungare.

Potrivit ultimului bilant, in urma dezastrului ecologic au murit trei oameni, si un bebelus de  trei luni. Patru persoane sunt date disparute, noteaza Adevarul.

Toate cele patru victime sunt locuitori din Kolontar, unde se afla rezervorul. Acestea contineau reziduuri de la o fabrica de aluminiu din vecinatate, potrivit primarului localitatii, Karoly Tily.

Echipele de salvare cauta, in continuare, patru persoane date disparute, a adaugat primarul.

In localitatea Devecser erau inundate 230 de case de pe 19 strazi, iar in mai multe zone din apropiere nivelul inundatiilor cu aceste reziduuri atingeau doi metri.

Primarul din Devecser, Tamas Toldi, a declarat ca politia asigura paza cladirilor evacuate. El a adaugat ca aproximativ 40 de locuitori si echipe de salvare sunt cazati temporar in scolile din localitate.

Intre 80 si 90 de persoane au fost spitalizate cu arsuri chimice, a adaugat Toldi. Alimentarile cu gaze naturale, curent electric si apa au fost intrerupte in majoritatea satelor din localitate, urmand sa fie reluate marti, inainte de pranz, a mai precizat primarul.

Vedeti video AICI.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

2 comentarii

octombrie 5th, 2010 at 16:37
Sorin ROSCA STANESCU » Blog Archive » Borbely: Romania nu va fi afectata deocamdata de catastrofa ecologica din Ungaria spune:

[…] ca luni, patru oameni au murit, printre care un copil, si peste 120 au fost raniyi dupa ce rezervorul unei fabrici de aluminiu a cedat si a inundat mai multe localitati din Ungaria. […]

octombrie 6th, 2010 at 08:47
Sorin ROSCA STANESCU » Blog Archive » Un an va dura curatarea poluarii provocate de accidentul chimic din Ungaria spune:

[…] a decretat stare de urgenta in trei regiuni din vestul […]