Instrument de masura care indica nivelul de antioxidanti din vin   octombrie 5th, 2010

Foto: totcedoresti.ro

 

Desi majoritatea oamenilor consuma vinul din placere, recent s-a descoperit ca el poate fi folosit si pe post de medicament. Polifenolii din vin scad riscul aparitiei afectiunilor cardiace, de obezitate, si chiar riduri.

Vinul chiar e bun pentru sanatatea dumneavostra, bineinteles consumat in cantitati moderate. Cercetatorii elvetieni si cei americani au realizat un instrument care testeaza ce tip de vin are cele mai multe proprietati curative, informeaza Guardian.

Cercetarea a pornit de la curiozitatea expertilor in legatura cu francezii, care in ciuda faptului ca mananca alimente grase si sosuri bogate in calorii nu au probleme cu inima. Locuitorii din Franta consuma in fiecare zi un pahar sau doua de vin, iar recent s-a descoperit ca vinul contine polifenoli, antioxidanti chimici care au un efect pozitiv asupra corpului uman si asupra creierului. Aceste substante reduc substantial riscul de a suferi de boli de inima, obezitate, cancer si riduri.

Cercetatorii din Lausanne, impreuna cu alti colegi de la Universitatea Stanford din America au produs o masinarie care masoara rapid nivelul de polifenoli din fiecare sticla de vin. Pana acum ei au testat instrumentul pe 500 de sticle de vin din Elvetia, iar acum vor lansa aparatul si in Franta.

„Am creat acest instrument pentru a fi folosit din punct de vedere medical, dar apoi am realizat ca va deveni foarte comercial”, a declarat Jean-Charles Hoda, un membru al echipei de cercetare elvetiene.

” De acum incolo oamenii vor alege vinurile care sunt mai sanatoase. Instrumentul va ajuta si producatorii sa faca un vin mai bogat in polifenoili. Antioxidantii provin din pielita strugurilor, iar strugurii rosii sunt mai bogati in aceste substante decat cei albi, dar nivelul de antioxidanti depinde si de lungimea perioadei de fermanetatie si de alti factori. Pana acum soiul Pinot Noir a avut cel mai mare nivel de antioxidanti.”, a marturisit cercetatorul.

„Sa fim sinceri e mai bine sa bei un pahar de vin decat sa iei medicamente. Cu moderatie, bineinteles.”, a adaugat Hoda.

D.G.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii