Invatamantul romanesc are unul dintre cele mai mici bugete din Europa   octombrie 5th, 2010

Consecinte: rata de frecentare a scolii este de 56% in Romania (Foto: agentia.org)

Rezultatele tot mai slabe inregistrare de invatamantul din Romania se explica si prin faptul ca statul aloca scolii unul dintre cele mai mici bugete din spatiul Uniunii Europene, potrivit raportului „Starea invatamantului romanesc”, citat de realitatea.net.

Suma pe care Ministerul Educatiei o acorda lunar pentru scolirea unui elev din mediul urban este 233 de lei, adica de cinci ori mai putin decat primesc elevii francezi si spanioli si de sase ori mai putin decat finantarea pe care o suporta Marea Britanie.

Nici profesorii nu stau mai bine. Salariul mediu in Romania este de aproximativ 250 de euro, fata de Austria, Italia sau Marea Britanie, unde un dascal castiga intre 1.500 si 2700 de euro.

De asemenea, cursurile predate de profesorii romani dupa programe si manuale invechite sunt atat de atractive incat doar jumatate dintre elevii romani considera ca  o vizita pana la scoala este utila. In Romania rata de frecventare a scolii este de numai 56%, fata de media Uniunii de 63%. Mai prost decat Romania stau doar Bulgaria si Cipru (55%).

Dintre statisticile ingrijoratoare amintim faptul ca o cincime dintre copiii romani nu merg la gradinita, o treime dintre absolventii de liceu nu se mai obosesc sa sustina bacalaureatul, iar un sfert dintre scolari nu sunt capabili sa rezolve nici macar probleme elementare de matematica.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii