400 de copii au murit in Nigeria, in urma otravirii cu plumb   octombrie 6th, 2010

Otravirea cu plumb este rezultatul faptului ca satenii se ocupa cu extragerea aurului (foto: culiuc.com)

Tragedie fara precedent in Nigeria. Aproximativ 400 de copii si-au pierdut viata, incepand cu luna martie, din cauza otravirii cu plumb. Alte 30.000 de persoane ar putea fi contaminate.

„Otravirea cu plumb este rezultatul faptului ca satenii se ocupa cu extragerea aurului, pe scara mica, din minereuri care contin plumb. Procesul implica sfaramarea si uscarea minereului, adesea in locuintele satenilor, ceea ce duce la o contaminare a solului”, a explicat un repezentant al Medecins sans Frontieres, citat de BBC.

Decesele s-au inregistrat in special in randul copiilor mai mici de cinci ani, in statul nigerian Zamfara, a afirmat Lauren Cooney, unul dintre liderii ONG-ului Medecins Sans Frontieres.

Un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si de Ministerul Sanatatii din Zamfara „a identificat 180 de sate unde este posibil sa fi fost otraviti cu plumb copiii, ceea ce inseamna ca pana la 30.000 de persoane ar putea fi afectate”, se arata intr-un comunicat al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare.

Din luna iunie, autoritatile nigeriene au cooperat cu OMS pentru a curata zonele afectate.

Decontaminarea este un proces de durata, care necesita indepartarea solului contaminat si inlocuirea sa. Procesul a fost oprit in luna august, din cauza inceperii sezonului ploios, si a fost realuat in urma cu doar cateva saptamani.

In plus, eforturile de decontaminare sunt ingreunate si de faptul ca satenii nu anunta eventuala expunere la plumb, de teama ca Guvernul nigerian le va interzice exploatarea aurului.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii