Petre Roman: „Dosarul Sterling a respectat toate normele legale”   octombrie 6th, 2010

romanialibera.ro

Petre Roman, fost sef al Guvernului in perioada 1989-1991, a fost audiat, miercuri, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor in dosarul Sterling, informeza Mediafax. Roman a declarat procurorilor ca proiectul initiat pe vremea mandatului sau a respectat toate normele legale si avea la baza legi in vigoare la acea vreme.

Primul sef de cabinet de dupa Revolutie a fost citat de procurori pentru a da detalii cu privire la doua Hotarari emise in 1990 si 1991, pe vremea cand conducea Executivul si care au stat la baza contractului Sterling, completat cu un act aditional aprobat prin Hotarare de Guvern in timpul Guvernarii Tariceanu.

Dupa audieri, Roman a spus ca nu poate face „referiri la momentul demararii contractului Sterling, pentru ca actiunea propriu-zisa nu a demarat decat dupa ce eu nu mai eram prim-ministru”.

In ceea ce priveste felul in care trebuia impartit profitul intre parti, Roman a aratat ca „nu a fost o afacere deloc paguboasa, numai ca, din pacate, nu s-a mai incheiat asa cum am initiat-o”.

Pe de alta parte, referindu-se la detaliile concrete care priveau derularea facerii, fostul presedinte al Senatului Romaniei din timpul guvernarii Emil Constantinescu a mentionat ca „Impartirea productiei rezultate intre investitori si Guvernul Romaniei era 45%-55%, ceea ce era, sa zicem, foarte rezonabil”.

„Dar nu despre asta e vorba, procurorii sunt interesati despre calitatea juridica. Daca am respectat la acel moment reglementarile juridice, iar din punctul asta de vedere lucrurile cred ca sunt clare, pentru ca atunci am operat dupa principiul ca ne bizuim pe acele reglementari juridice care sunt existente, toate astea in absenta unor reglementari noi, pentru ca, la acel moment, abia porneam la drum, caz pentru care ne-am bizuit pe reglementari ce existau, precum chiar Legea petrolului din 1940, sau asa ceva”, a explicat Roman.

Intrebat daca stia despre despre cantitatile care urmau a fi exploatate, Roman a precizat ca nu stie precis despre cat zacamant este vorba.

Petre Roman a precizat si contextul in care a fost intocmita Hotararea de Guvern ce a stat la baza afacerii Sterling. „Intrasem atunci intr-o perioada cu importurile de petrol tot mai scumpe, pentru ca nu mai eram in CAER. Aveam o enorma capacitate de rafinare, absolut absurda, nu aveam suficient petrol, iar zacamintele noastre nu puteau fi eventual valorificate decat cu tehnologii de varf, care lipseau atunci. Ideea era sa atragem investitori dispusi sa plateasca si sa aduca tehnologii de varf”, a aratat Roman.

Roman a subliniat ca singura problema de competenta a fiecarui guvern, dupa plecarea sa, era aceea ca putea schimba procentul care urma sa revina statului, astfel incat Romania sa fie avantajata din acest contract. „Pentru a proteja interesul Romaniei, eu prevazusem ca niciun contract nu intra in functiune fara sa fie aprobat mai intai de Guvern. Asa era initial, tocmai pentru a nu exista semne de intrebare. Ulterior, daca s-a schimbat ceva, era vointa acelor guverne”, a afirmat Roman, care a precizat ca nu stie nimic despre posibile modificari ale contractului in timpul guvernarii Tariceanu.

„Nu stiu nici macar in ce punct se afla dosarul, cu atat mai putin daca este urmarit cineva in acest caz. Eu am fost citat doar ca martor”, a incheiat el.

In august 2009, Guvernul, in urma unui raport al Corpului de control, a sesizat Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar.

„Contractul initial se referea numai la titei brut, urmand ca eventualele descoperiri de gaze neasociate sa conduca la negocieri separate. Ulterior si aceste gaze sunt incluse in contract”, au aratat sursele.

Cheltuielile initiale legate de pregatirea personalului au fost reduse treptat , de la 500.000 dolari la 50.000 dolari, iar o parte dintre aceste cheltuieli au reprezentat costuri legate de participarea unor persoane la diverse manifestari in Statele Unite sau participari ale ANRM la expozitii, potrivit surselor.

In actul aditional 10 este mentionata disputa dintre Romania si Ucraina cu privire la delimitarea platoului continental al Marii Negre, prin acesta convenindu-se la suspendarea perioadei initiale de exploatare incepand cu 15 decembrie 2003, care expira la 30 septembrie 2004.

Curtea Internationala de Justitie de la Haga a recunoscut jurisdictia si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34% din zona in disputa cu Ucraina.

Decizia Curtii a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, in acest context, revenind in atentia presei o hotarare a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources.

Documentul publicat in Monitorul Oficial este contrasemnat de seful Cancelariei premierului din acea perioada Dorin Marian, presedintele ANRM Bogdan Gabudeanu, ministrul Mediului Attila Korodi si de Catalin Doica, secretar de stat la fostul Minister al Economiei si Finantelor.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca HG 1446/2008 a fost initiata de Agentia Nationala de Resurse Minerale – ANRM, in urma solicitarii scrise a Sterling Resources Ltd (datata 15 ianuarie 2007, Anexa nr. 5), si a negocierilor ce au urmat intre cele doua parti contractante. HG 1446/2008 a fost adoptata cu respectarea tuturor prevederilor si procedurilor legale.

Fostul premier arata ca negocierea si semnarea actului aditional la contract „nu s-a facut de Calin Popescu-Tariceanu, ci s-a facut, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, de catre Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), o structura specializata, autonoma din punct de vedere functional si decizional”.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii