REVISTA PRESEI LIFE Cea mai mare catastrofa ecologica: Viitura toxica din Ungaria ar putea afecta si Romania – VIDEO   octombrie 6th, 2010

O tanara din Devecser si-a salvat pisica in ultimul moment (foto: adevarul.ro)

Panica in Ungaria, ingrijorare in Romania, Bulgaria. Serbia si Ucraina. Scurgerea de reziduuri chimice dintr-un rezervor avariat al unei fabrici de alumina este analizata pe larg in ziarele de astazi. Patru persoane au murit, sase sunt date disparute si alte 120 au fost ranite, iar viitura toxica ar putea afecta si Romania daca deseurile ajung in Dunare. In aceeasi situatie se afla Bulgaria, Serbia si Ucraina, iar Agentia bulgara pentru Explorarea Dunarii estimeza ca reziduurile vor ajunge in zona bulgara a fluviului in aproximativ sapte zile. Totusi, potrivit expertilor, poluarea s-ar reduce dupa ce substantele respective ar trece prin hidrocentrala Portile de Fier, situata cu 10 kilometri inainte de teritoriul Bulgariei. Ministerul Mediului de la Bucuresti da insa asigurari ca riscurile sunt minime cel putin in urmatarele 24 de ore, cand nu sunt asteptate cresteri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei, noteaza Romania Libera, in timp ce Evenimentul Zilei titreaza ca Ungaria se confrunta cu cea mai mare catastrofa ecologica din istoria tarii. Din pacate, nu se cunosc deocamdata sansele de supravietuire pentru pacienti, deoarece namolul toxic are in compozitie substante care produc arsuri grave, distrugand tesuturile in timp, aflam din Adevarul.

Intre timp, „Ungaria a instituit stare de urgenta pentru comitatele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas din vestul tarii, deoarece namolul rosu rezultat in urma deversarii contine substante caustice care sunt fatale in cazul ingerarii. Pana marti seara, intre 20 si 35 de milioane de metri cubi de reziduuri s-au intins pe o suprafata de mai bine de 20 de kilometri patrati, in zona localitatii unde s-a produs accidentul, Kolontar, aflata la 160 de kilometri sud-est de capitala Budapesta. BBC relateaza ca sunt afectate 7.000 de persoane din regiunea care include sapte sate si orasul Devecser, acolo unde stratul de namol ajunsese la doi metri. Deversarea a dus la evacuarea a 390 de rezidenti, in timp ce 110 au fost salvati din calea namolului care le inunda localitatile. La aceste actiuni au participat 500 de politisti, pompieri, militari si membri ai echipelor speciale de interventie”, scrie Romania Libera. Din EVZ aflam ca „autoritatile ungare suspecteaza ca in rezervorul avariat s-a acumulat o cantitate de deseuri mai mare decat era permis sau ca anumite containere nu au fost bine inchise. Compania MAL a explicat, intr-un comunicat citat de Agerpres, ca 96-98 la suta din reziduuri au ramas in rezervor si a respins suspiciunile autoritatilor de mediu, explicand ca a aplicat cu strictete toate procedurile tehnologice si standardele UE.

Cu toate acestea, viitura toxica a ucis sase oameni. „Una dintre persoanele decedate, un barbat de 35 de ani, a murit sufocat, suvoiul de namol rasturnandu-i masina. Un alt barbat si cei doi copii ai sai (de un an si de trei ani) au murit acasa dupa ce namolul le-a acoperit pur si simplu locuinta. Numerosi raniti sunt tratati la spitalele din Györ, Veszprem si Budapesta. Medicul de serviciu al spitalului din Györ, Peter Jakabos, a aratat ca nu se cunosc deocamdata sansele de supravietuire a pacientilor, deoarece namolul toxic are in compozitie substante care produc arsuri grave, distrugand tesuturile in timp. Pentru a ilustra dimensiunile activitatilor de reecologizare a zonei in urma catastrofei ambientale, Zoltan Illes, secretar de Stat pe problemele de protectie a mediului inconjurator, a aratat ca, spre exemplu, pe un teren lung de 20 de kilometri si lat de 10 va trebui nu numai indepartat materialul toxic, ci, in plus, schimbat chiar pamantul de la suprafata. Cat priveste reziduurile otravitoare, ele trebuie distruse in conditii de maxima securitate. In raurile poluate au fost deversate lichide de neutralizare – nitrat de calciu si de magneziu, pentru ca sa se evite, pe cat posibil, poluarea raului Raba si a Dunarii”, noteaza Adevarul.

Vedeti video AICI.

O.R.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii