Washington Post: Karzai negociaza in secret cu talibanii   octombrie 6th, 2010

southdacola.com

Emisari ai talibanilor si ai presedintelui afgan, Hamid Karzai, au inceput discutii in secret in vederea incheierii unui armistitiu rezonabil destinat sa puna capat razboiului civil, informeaza Le Monde, care citeaza surse arabe si afgane.

Cotidianul american, care nu doreste sa-si dezvaluie sursele, precizeaza ca talibanii sunt mandatati sa negocieze chiar de catre Consiliul Suprem, instalat in zona tribala a Pakistanului vecin.

Deocamdata, contactele sunt destul de timide, dar se mentioneaza ca primele discutii pe aceasta tema intre cele doua parti au fost angajate inca de anul trecut, in Arabia Saudita, dar au fost intrerupte aproape imediat, deoarece talibanii cereau ca mai intai sa fie retrase complet din tara trupele americane si cele ale NATO.

De data aceasta, insa, Consiliul Suprem cere intrarea talibanilor in guvern, precum si fixarea unui calendar decent al retragerii trupelor coalitiei.

In mod oficial, Washingtonul continua sa evalueze ca putin probabila dorinta talibanilor de a se lansa intr-un proces de pace, care se anunta extrem de dificil, dar presedintele Karzai considera ca poate obtine de la adversari cateva puncte minimale, unul dintre acestea fiind recunoasterea actualei Constitutii afgane. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii