Cristian Mungiu: Daca nu facem un efort cultural o sa ne manelizam cu totul   octombrie 7th, 2010

Cristian Mungiu (Foto: Wikipedia)

Cristian Mungiu, unul dintre organizatorii festivalului „Les Film de Cannes a Bucarest”, a povestit, intr-un interviu acordat HotNews, cum a reusit sa aduca in Capitala o selectie de filme premiate in acest an pe Croazeta. ”E un cadou foarte special pe care il primim datorita momentului bun in care se afla cinematografia romana si in contextul rolului special pe care festivalul l-a avut in scoaterea la lumina a prezentei generatii romane de cineasti”, spune Mungiu.

Pentru Mungiu, „Les Films de Cannes a Bucarest” ofera o optiune in plus spectatorului roman curios si dispus sa afle ca sunt mai multe feluri de a face cinema. „Din punct de vedere cinematografic, spectatorul roman de film e ca un ins zidit intr-o camera cu o singura fereastra; habar n-are ca dincolo de ce priveste el exista o intreaga lume. Ori, daca de la doi ani te-ai uitat doar la filme americane, nu ai cum la 20 de ani sa mai capeti gust pentru filme cu o cu totul alta logica, alt ritm si alt sistem de valori. E dreptul oricui sa aleaga, dar numai sa aiba din ce”.

„Publicul larg din Romania nu este propriu-zis interesat de filme de arta, de filme de festival sau de Cannes (…) Daca nu facem fiecare dintre, noi macar din cand in cand, cate un efort cultural o sa ne manelizam cu totul”, spune regizorul.

Festivalul „Les Films de Cannes a Bucurest” se desfasoara intre 15 si 21 octombrie, la cinema Studio din Capitala. Printre atractii se numara proiectia Palme d’Or-ului din acest an, „Oncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” de Apichatpong Weerasethakul.

Cititi interviul integral AICI

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii