UPDATE Dezastrul ecologic din Ungaria: Unda de poluare a ajuns in Dunare – VIDEO   octombrie 7th, 2010

Toti pestii din raul Marcal au murit! (Foto: agentia.org)

18.50 Doua localitati din Ungaria, Devecser si Kolontar, risca sa dispara de pe harta din cauza catastrofei. Prim-ministrul Ungariei cauta vinovatii, insa pana atunci, fiecare familie sinistrata urmeaza sa primeasca din partea Guvernului Ungariei 100.000 de forinti (circa 730 de euro) si inca pe atat din partea fabricii unde s-a produs dezastrul, scrie Adevarul.

18.28. Unda de poluare provocata, la inceputul saptamanii, de fisurarea unor conducte la o fabrica de alumina din Ungaria, a trecut, joi, in jurul orei 14:30 de raul Raba, si ajuns in fluviul Dunarea, urmand sa atinga si teritoriul Romaniei in aproximativ cinci zile. Primele pagube importante asupra naturii: Raul Marcal a fost distrus!

Expertii au estimat un Ph al Dunarii sub valoarea de 9,00 si ca unda poluanta va avea un traseu de 5 zile pana la intrarea pe teritoriul Romaniei. Debitul Dunarii la confluenta cu raul Raba este de aproximativ 2400 metri cubi per secunda la acest moment, informeaza antena3.ro, citand un comunicat al Administratiei Nationale „Apele Romane”.

Masurilor de decontaminare luate de autoritatile ungare, precum si capacitatea de dilutie a apei, vor face ca Ph-ul Dunarii sa aiba o valoare de 8,5. Speclistii, biologii si chimistii de la Administratia Natională „Apele Romane” vor monitoriza atent evolutia calitatii fluviului.

Pagubele tragediei sunt uriase. Pe langa vietile pierdute, si natura are de suferit enorm. Ecosistemul complet al raului Marcal a fost distrus, scrie realitatea.net.

„Ecosistemul complet al raului Marcal a fost distrus, deoarece nivelul de alcalinitate foarte ridicat a ucis totul”, a declarat joi, directorul regional al serviciilor de combatere a dezastrelor din Ungaria, Tibor Dobson.

„Toti pestii au murit si nu am putut salva nici vegetatia. Marcal si-a primit «pedeapsa cu moartea» cand noroiul rosu s-a deversat in paraul Torna”, mai constata Dobson.

„Am incercat sa diminuam nivelul de alcalinitate al raului Marcal in mai multe puncte, cu ipsos si acid, dar degeaba”, spune directorul, subliniind ca obiectivul era de a reduce nivelul de alcalinitate sub 9 in Raba si Dunare pentru salvarea acestor ecosisteme. Poluarea a ajuns in bratul principal al Dunarii si pentru moment nu exista informatii despre pesti morti in aceste doua cursuri de apa.


„Dupa standardele UE, acesta nu este un dezastru”

Autoritatile nu s-au decis inca daca zonele contaminate vor fi reconstruite sau abandonate. Accesul in Kolontar a fost blocat, iar oamenii nu stiu daca isi vor petrece iarna in casele rosiatice, sub cerul liber sau in scolile puse la dispozitie de stat.

Reprezentantii companiei care detine barajul spun ca ce s-a intamplat in Ungaria nu este clasificat ca un dezastru natural dupa standardele Uniunii Europene, dar mai mult ca sigur in zona afectata nu se va putea face agricultura prea curand.

Agonie pentru victimele din spital

„Apa cu substantele toxice care a fost deversata are un ph foarte puternic, de 12-13. In contact cu pielea duce la arsuri ce necesita operatii. Au fost cazuri de oameni care au stat trei-patru ore in picioarele goale in apa rosie si am fost la un pas de amputarea picioarelor. Lumea trebuie sa stea departe de zona. Nu vreti sa stiti ce agonie este in salile de terapie intensiva”, a spus Ildiko Nyari, sefa Sectiei Terapie Intensiva a spitalului municipal din Ajka, cel mai apropiat spital de zona calamitata.

Vezi AICI ce a mai ramas dupa dezastru.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii