Malta: Problema romilor trebuie tratata separat de aderarea la Schengen   octombrie 7th, 2010

politics.co.uk

Aflat in vizita oficiala la Bucuresti, Tonio Borg, vicepremierul si ministrul de Externe al Maltei, a declarat ca ar fi nedreapta agitarea problemei romilor ca motiv al amanarii aderarii Romaniei la spatiul Schengen, informeaza realitatea.net.

„Am spus deja ca cele doua probleme sunt separate. Problematica roma este guvernata de norme de drept care se aplica tuturor, Romaniei, Frantei etc. Deci, problema este daca ceea ce s-a intamplat recent este conform cu regulile deja existente, indiferent daca este vorba despre o tara Schengen sau nu. Sunt doua probleme complet separate si trebuie decise separat”, a declarat ministrul Borg.

El a mai spus ca ar fi injusta folosirea acestui incident ca obstacol in calea aderarii Romaniei la Schengen. „Daca Romania indeplineste criteriile, sunt teste pentru aderarea la Schengen”, a adaugat ministrul de Externe din Malta. Tonio Borg a mentionat ca Malta a avut noroc in ceea ce priveste aderarea la Schengen, deoarece a aderat impreuna cu alte opt tari. „Am fost un grup de noua tari care am facut un efort colectiv. In termeni reali, practic ne-am ajutat. Deci sunt teste dure, Comisia verifica indeplinirea unor criterii. Daca aceste criterii sunt indeplinite, atunci trebuie permis accesul la Spatiul Schengen. Si nu ar trebui sa fie nicio amanare”, a subliniat seful diplomatiei din Malta.

Ministrul maltez de Externe face parte din delegatia oficiala care il insoteste pe presedintele Maltei in vizita sa de stat in Romania. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii