Afganistan: Fondurile pentru securitate, deturnate in profitul talibanilor   octombrie 8th, 2010

henryjacksonsociety.org

Banii americani destinati platilor pentru firmele de securitate implantate in Afganistan au ajuns in buzunarele lorzilor razboiului si ale talibanilor, informeaza Le Monde, care citeaza un raport al Comisiei senatoriale pentru fortele armate.

Potrivit rezultatelor unei anchete desfasurate de senatorii din comisie, guvernul american s-a dovedit incapabil sa-i verifice pe angajatii firmelor private care lucreaza impreuna cu fortele americane din Afganistan, ceea ce a avut rezultate „catastrofale”.

„Suntem atat de dependenti de aceste agentii de securitate care au angajat, in marea majoritate, cetateni afgani suspecti de colaborare cu dusmanul, incat banii nostri au ajuns direct in buzunarele rebelilor talibani sau ale seniorilor razboiului”, se arata in raport.

De departe, cel mai revoltator caz este cel al societatii ArmorGroup, filiala Britannique G4S, care a recrutat mercenari pe post de garzi de corp, iar indivizii au fost trimisi, in cadrul unui acord mai larg, chiar de catre talibani.

Comisia, care a studiat peste 125 de contracte de securitate trecute prin filtrul Pentagonului intre 2007 si 2009, a descoperit brese de securitate extrem de grave, sistematice, dar si rapoarte de antrenament fictive, trupele fiind extrem de slab pregatite,  Singurul lucru pozitiv remarcat de senatorii americani este faptul ca generalul David Petraeus a ordonat schimbari in ceea ce priveste contractele cu localnicii, atragand atentia si asupra risipei financiare „total nejustificate”.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, a recunoscut aceste probleme, dar a precizat ca, deja, „Pentagonul a ameliorat vizibil verificarile contractelor facute cu societatile de securitate private si ca, in plus, s-au creat echipe de analisti ad-hoc care sa verifice aceste lucruri la fata locului”. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii