UPDATE Dezastrul ecologic din Ungaria: Dunarea este diluata cu otet   octombrie 8th, 2010

Namolul rosu este cancerigen (Foto: ziare.com)

20.00. Efectele dezastrului ecologic: oameni mutilati pe viata. Doctorii care au tratat persoanele arse de substanta toxica deversata in localitatile Kolontar si Devecser spun ca unii dintre pacientii lor vor suferi toata viata. Un copil de doar trei ani va ramane orb dupa ce parintii l-au spalat pe fata, din greseala, cu apa in care a ajuns malul rosu, informeaza Adevarul.

Medicii din Ajka, localitate apropiata de zona dezastrului, la care au ajuns toti cei arsi au povestit despre copiii, gravidele si batranii care vor avea de suferit toată viata din cauza dezastrului ecologic din Ungaria. Autoritatile din Ungaria sunt disperate. Tara vecina a solicitat asistenta de urgenta din partea Uniunii Europene in lupta impotriva substantelor toxice care au distrus trei sate si au ajuns si in Dunare. Pentru a reduce alcalinitatea reziduurilor, echipele de interventie toarna otet si ipsos in afluentii fluviului, fapt care, pe cealalta parte, afecteaza serios ecosistemul, scrie realitatea.net.

Comisia Europena a fost solicitata de autoritatile ungare, joi seara, sa activeze imediat mecanismul de protectie civila a UE in cazul accidentului produs la rezervorul de reziduuri al uzinei de bauxita-aluminiu Ajkai Timfoldgyar Zrt. de langa orasul Ajka, din vestul tarii. Aproximativ 1,1 milioane de metri cubi de noroi toxic rosu s-au deversat in urma accidentului.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a promis deja asistenta necesara pentru zonele afectate. El a mentionat ca liderii UE sunt in contact permanent cu autoritatile de la Budapesta si vad ca acestea depun intr-adevar eforturi considerabile pentru a face fata efectelor dezastrului.

Ministrul ungar al mediului, Zoltan Illes, a recunoscut ca namolul rosu, imbibat cu metale grele, poate cauza cancer. Acesta mai adauga ca situatia se va agrava si mai tare daca namolul se va usca si se va transforma in praf, care va fi apoi purtat de vant, fenomen care se inregistreaza deja in unele locuri.

Unda toxica a ajuns in Dunare si inainteaza spre Serbia si Romania. Initial, substantele toxice au ajuns in doi afluenti ai Dunarii, amenintand cu un dezastru ecologic cel putin 12 tari riverane Dunarii, asa cum confirma si oficialii europeni.

Pentru moment, vestile sunt bune, avand in vedere ca reziduurile isi pierd proprietatile toxice in apele puternice ale fluviului. Testele nu arata un nivel ridicat de alcalinitate in probe si nici nu se inregistreaza moartea in masa a pestilor. Pentru a reduce nivelul de alcalinitate, echipele de interventie ungare au turnat ipsos si otet in apele poluate, ceea ce a ucis flora si pestii.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu