Disidentul Liu Xiaobo a primit Nobelul pentru Pace: China protesteaza   octombrie 8th, 2010

lemonde.fr

La putin timp dupa anuntul atribuirii premiului Nobel pentru pace disidentului chinez Liu Xiaobo, condamnat de regimul comunist la 11 ani de detentie, au inceput sa curga telegrame de felicitare din lumea intreaga, inclusiv din partea presedintelui SUA, Barack Obama, informeaza Le Monde.

Nu aceeasi parere o impartasesc si liderii chinezi, o telegrama din partea guvernului de la Beijing, care prezinta pozitia oficiala a regimului, aratand ca „atribuirea premiului Nobel pentru pace lui Liu Xiaobo este contrara oricaror principii, iar gestul va dauna relatiilor dintre Norvegia si republica populara. Liu Xiabo este un infractor condamnat de sistemul judiciar chinez pentru ca a incalcat in mod flagrant legile statului nostru”.

Cateva ore mai tarziu, ambasadorul Norvegiei la Beijing a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a i se exprima „profunda nemultumire pentru situatia creata”, acelasi mesaj fiind inmanat guvernului regal de catre reprezentantul diplomatic al Chinei la Oslo.

Prim-ministrul norvegian, Jens Stoltenberg, l-a felicitat pe Liu Xiaobo, in ciuda presiunilor si avertismentelor venite de la Beijing. „Norvegia are o cooperare stransa si vasta cu China. Legaturile noastre sunt vechi si de durata si acopera foarte multe domenii, inclusiv discutii despre respectarea drepturilor omului”.

Intr-un mesaj transmis de guvernul SUA, se arata ca „presedintele Obama si guvernul Americii saluta atribuirea premiului Nobel lui Liu Xiaobo si cere guvernului chinez eliberarea sa, cat mai curand posibil. In ultimii 30 de ani, China a facut progrese spectaculoase in reformarea economiei sale, reusind ameliorarea conditiilor de trai pentru milioane de persoane. Dar, acesta recompensa vine sa aduca aminte faptul ca reformele politice nu au inaintat la fel de repede. Drepturile fundamentale trebuie respectate pentru fiecare barbat, femeie sau copil”, se arata in mesaj.

Telegrame si scrisori similare au fost expediate de „greii” Europei, dar si de Comisia Europeana, personal de presedintele Jose Manuel Barroso, dar si de Dalai-lama, liderul spiritual tibetan aflat in exil, el insusi castigator al acestui premiu in anul 1989. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii