Stratfor: SUA au cerut Romaniei sa infiinteze ONG-uri in Moldova   octombrie 8th, 2010

Foto: basarabeni.ro

Statele Unite au cerut Romaniei sa infiinteze organizatii neguvernamentale, institutii media si fonduri de investitii in Republica Moldova, potrivit agentiei STRATFOR, preluata de Mediafax. Bucurestiul nu ar fi avut succesul scontat, partial din cauza crizei economice si politice interne, afirma agentia americana.

„In conditiile apropierii alegerilor parlamentare din Republica Moldova, fostul stat sovietic devine un camp de lupta intre elementele proruse si cele prooccidentale. Rusia incearca sa ajunga intr-o pozitie avantajoasa, dat fiind ca are legaturi puternice cu generatia mai in varsta din R. Moldova si a reusit sa divida alianta prooccidentala de la Chisinau. Insa, pe termen lung, se pune problema daca Rusia va fi in stare sa influenteze o generatie mai tanara care se identifica mai mult cu Occidentul”, explica STRATFOR.

R. Moldova este in atentia puterilor straine datorita pozitiei strategice, noteaza STRATFOR, subliniind ca regiunea a fost un obiect de dispute istorice intre Rusia si puterile din sud-estul Europei, care acum inseamna Romania si, prin extensie, Uniunea Europeana.

„Romania are profunde legaturi culturale si traditionale cu R. Moldova si a consolidat relatiile politice si in materie de securitate, in timp ce Rusia mentine trupe pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria”, explica agentia de analize.

In contextul alegerilor anticipate, potrivit unor surse citate de STRATFOR, Rusia i-a cerut fostului presedinte si liderului comunist Vladimir Voronin sa il sustina fie pe Marian Lupu, fie sa construiasca o coalitie cu Vlad Filat dupa scrutin, situatii care ar constitui lovituri fatale la adresa coalitiei proeuropene.

„In ambele cazuri, cel care va avea de pierdut probabil va fi presedintele prooccidental (mai ales proroman) Mihai Ghimpu, a carui popularitate este in scadere”, subliniaza STRATFOR.

Potrivit unor surse citate de STRATFOR, Statele Unite au cerut Romaniei sa infiinteze organizatii neguveramentale, institutii de presa si fonduri de investitii in R. Moldova, dar Bucurestiul nu a avut succes in acest demers, partial din cauza crizei economice si politice de pe plan intern.

I”nsa, in timp ce Rusia isi pregateste terenul pentru a avea o revenire in R. Moldova, adevarul este ca influenta rusa nu disparuse niciodata. Desi AIE a guvernat tara in ultimele 18 luni, Guvernul interimar a fost slab si nu a avut mare succes. Principalul sustinator al Guvernului, Romania, nu a reusit sa creeze o miscare capabila sa ii consolideze pozitia in R.Moldova”, apreciaza STRATFOR.  (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii