Zece atractii cinematografice la Festivalul de Film de la Londra   octombrie 8th, 2010

Scena din "Portretul luptatorului la tinerete", foto: cinemagia.ro

Festivalul de Film de la Londra a devenit tot mai puternic in ultimii ani, iar programul celei de-a 54-a editii a evenimentului, ce va avea loc intre 13 si 28 octombrie, pare a fi cel mai bun de pana acum, noteaza cotidianul britanic “The Telegraph”.

Editia din acest an combina arta cinematografica contemporana (printr-o reprezentare puternica a filmului englez), cu interviurile si discutiile pe marginea peliculelor prezentate in cadrul festivalului.

Lista celor zece atractii cinematografice ale festivalului organizat de Institutul Britanic de Film, intre care se numara si pelicula romaneasca “Portrait of the Figher as a Young Man” (“Portretul luptatorului la tinerete”), este urmatoarea:

“Nevet Let Me Go”, filmul care deschide editia din acest an a festivalului este o adaptare vizuala impresionanta a romanului lui Kazuro Ishiguro despre trei elevi ai unui internat englez aparent idilic. In regia lui Mark Romanek, pelicula ii are in rolurile principale pe Keira Knightley, Carey Mulligan si Andrew Garfield.

Portrait of the Fighter as a Young Man, filmul romanesc in regia lui Constantin Popescu vorbeste despre miscarea de rezistenta autothona din anii ’40 si ’50, cand romanii s-au razvratit impotriva masinariei militare sovietice.

“Silent Souls”. Plasata in Rusia rurala, actiunea filmului urmareste aventurile a doi barbati, un fotograf si proprietarul unei fabrici, care pornesc intr-o calatorie neobisnuita pentru a o ingropa pe sotia decedata a celui din urma.

Somewhere, castigatorul “Leului de Aur” la Venetia, filmul Sofiei Coppola il are in rolul principal pe Stephen Dorff, o vedeta de la Hollywood care gaseste sensul vietii cu ajutorul fiicei sale de 11 ani.

“Outside the Law” – un thriller pe care politicienii de dreapta si-au dorit sa-l cenzureze, filmul regizat de Rachid Bouchareb isi concentreaza atentia asupra Fondului Algerian de Liberare si asupra a trei frati care se implica in campania clandestina a acestuia in Franta.

Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives – distins cu un Palm d’Or la Cannes, filmul thailandezului Apichatpong Weerasethakul are drept personaj principal un fermier care, aflat pe patul de moarte, este vizitat de fantome si incepe sa-si aminteasca stramosii.

“Submarine” – pelicula reprezinta debutul regizoral al lui Richard Ayaode, care spune povestea unui adolescent galez ce incearca cu disperare sa-si piarda virginitatea si sa-si tina parintii impreuna.

Black Swan – drama psihologica a lui Darren Aronofsky despre balerina aspiranta (Natalie Portman) si acaparatorul sau director artistic (Vincent Cassel) a fost marea favorita a Festivalului de Film de la Venetia, statut pe care si-l revendica si in cadrul evenimentului londonez.

“Benda Bilili!” – un documentar terifiant despre un grup de muzicieni congolezi infirmi si cativa copii ai strazii care canta la instrumente improvizate si pornesc in primul lor turneu european.

127 Hours. Proiectat la inchiderea festivalului, filmul lui Danny Boyle este ecranizarea andurantei umane in forma ei cea mai pura. Personajul principal, James Franco, este un alpinist care, in urma unui accident, ramane blocat sub o stanca, iar singura solutie pe care o are la indemana pentru a supravietui este sa-si amputeze singur un brat.

Cosmina Capalau

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii